El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, va mantenir ahir la incògnita sobre qui proposarà el seu partit perquè presideixi el Parlament i ho va fer quan ja falta poc perquè comenci el ple de constitució de la Cambra que, com a principal missió, haurà de triar aquest president i a la resta de membres de la Mesa. «No puc confirmar ni una cosa ni l'altra. Falten 48 hores -ahir- i no trigarem massa a saber sobre a qui recau aquesta responsabilitat. Us demanem una mica més de paciència», va exposar en roda de premsa després de la reunió de la Permanent Nacional del partit.

Sabrià va donar per descomptat que el Parlament es constituirà sense més obstacles i va confiar que el proper president serà un dels «diputats independentistes» de la majoria que va guanyar les eleccions del 21 de desembre. Preguntat per si els dos consellers destituïts d'ERC que resideixen a Bèlgica renunciaran a l'acta de diputat -Toni Comín i Meritxell Serret-, va explicar que no hi ha cap decisió presa i que estudien demanar que puguin delegar el seu vot.

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena va deixar en mans del Parlament que els tres presos sobiranistes que són diputats electes puguin delegar el seu vot per al ple de la constitució de la Cambra que començarà demà a les 11. ERC va explicar que ara es planteja demanar la delegació no només per als presos, sinó també pels que són a Brussel·les: «Estem estudiant no només demanar-ho en el cas dels que són a la presó, sinó també els que són a Brussel·les».

Sabrià va defensar que treballen per preservar «el dret de representació política» dels seus dos consellers destituïts i que així ho fan perquè són diputats electes i això significa que molta gent els va votar en els últims comicis. Que el Parlament autoritzés la delegació del vot per als empresonats no suscitaria cap problema, ja que el TS així ho ha avalat, però sí que ho faria si ho autoritzés per als consellers que són a Bèlgica, ja que sobre ells pesa una ordre de detenció si tornen a Espanya.

Encara que ERC segueix assenyalant que investir Puigdemont sent a Brussel·les presenta obstacles, va assegurar que segueix sent el seu candidat a la Presidència i Sabrià va recordar que el seu partit està pendent de dos informes sobre el tema: el dels lletrats del Parlament i el dels advocats del partit. «Continuarem treballant perquè Carles Puigdemont pugui recuperar de nou la Presidència perquè ha estat la voluntat dels catalans. No deixarem d'explorar cap opció perquè això passi», va concloure el republicà. Tot i això, també va assenyalar que «és molt urgent» formar un Govern i començar a legislar, ja que va recordar que, en cas contrari, significarà consolidar l'article 155 i que la Generalitat segueixi intervinguda i en mans del PP.