Roger Torrent ja és el nou president del Parlament. El diputat d'ERC ha rebut el suport dels diputats del seu grup, de JxCAT i també finalment de la CUP. Són 65 vots nominals a favor seu dins de l'urna de la sessió constitutiva d'aquest dimecres a la cambra, de manera que Torrent ha aconseguit la presidència de la cambra en segona votació i per majoria simple. En la primera votació, Torrent també ha aconseguit 65 vots, insuficients per superar el llindar de la majoria absoluta, en 68 diputats. El segon candidat més votat ha estat José María Espejo-Saavedra, amb 56 vots, candidat de Cs. N'hi ha hagut 9 en blanc -els comuns són 8 diputats. En total s'han dipositat 130 vots a l'urna perquè la Mesa d'Edat ha acceptat el vot delegat per a Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Joaquim Forn, diputats en presó preventiva, tot i la protesta de Cs i el PPC. Però en canvi els cinc diputats que són a Brussel·les no ho han sol·licitat. Quan la Mesa d'Edat ha convidat aquests vuit diputats a dipositar el vot a l'urna, els independentistes han aplaudit.

Després del resultat de les eleccions del 21-D, les tres formacions independentistes van obtenir 70 escons i per tant la majoria absoluta de la cambra. I que els cinc diputats a Brussel·les no hagin delegat el vot ha fet decaure la majoria absoluta independentista i ha forçat una segona votació per aprovar per majoria simple la presidència de Torrent.

Els resultats de la primera i la segona votació han estat, però, calcats. Torrent ha rebut 65 vots a favor i Espejo-Saavedra 56, malgrat que els grups parlamentaris de Cs, el PSC i el PPC sumen 57 diputats. I totes dues vegades hi ha hagut finalment 9 vots en blanc: és a dir que un diputat del bloc del 'no' s'ha sumat a l'opció dels comuns, que ja havien anunciat que no votarien a favor de cap candidat.

Fonts del grup parlamentari Socialistes i Units per Avançar, amb Miquel Iceta i Ramon Espadaler al capdavant, han negat que cap dels seus 17 diputats hagi apostat per un vot diferenciat.

El president de la Mesa d'Edat, Ernest Maragall, ha anunciat els resultats, que els diputats independentistes han rebut amb aplaudiments. Espejo-Saavedera s'ha acostat a l'escó de Torrent per encaixar les mans.

Després de la votació, Torrent ha rebut una allau de felicitacions a les xarxes socials, com la de Carles Puigdemont