El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha criticat l'"absoluta passivitat" i "nul·la col·laboració" dels Mossos d'Esquadra per complir el mandat judicial d'impedir el referèndum independentista a Catalunya de l'1 d'octubre, en el qual, segons les seves dades, a 149 dels 948 municipis va haver-hi més votants que persones censades.

El titular d'Interior ha destacat en la seva compareixença al Senat que durant el referèndum il·legal les forces de seguretat van desactivar 113 centres de votació i prop d'un centenar de locals "que en alguns casos no van arribar a obrir i en d'altres van tancar" malgrat l'actuació dels comitès de defensa del referèndum i d'una "resistència passiva organitzada".

"Una resistència passiva organitzada que, en la majoria de vegades, va obligar a una intervenció laboriosa i, en alguns casos, va derivar en una virulència superior de les persones parapetades, especialment una vegada la força actuant es preparava per abandonar el lloc", ha assenyalat, en denunciar l'"organització i complicitat" dels organitzadors, amb la connivència de les patrulles dels Mossos.

L'actitud dels Mossos l'1-O va ser d'"absoluta passivitat" i "nul·la col·laboració" davant l'actuació de la Policia Nacional i Guàrdia Civil i, segons Zoido, s'ha pogut constatar com la policia autonòmica confiscava urnes "una cop finalitzat el recompte i les portaven fins a les comissaries".

També ha lamentat "com el que més" els ferits, encara que n'ha culpat als impulsors de l'1-O.

Va ser això el que, segons el seu relat, va provocar "en certs punts incidents de violència que van obligar a utilitzar la mínima força imprescindible per simplement poder marxar".

"Un element comú a totes les intervencions va ser l'existència d'una activitat d'oposició organitzada en contra de la intervenció de les forces i cossos de seguretat de l'Estat", ha dit.