Carles Puigdemont ha defensat des de la Universitat de Copenhaguen la via del diàleg per buscar una solució a un "problema polític, no penal".

"Ningú ha proposat que voti tot Espanya, podria ser una solució o una proposta com a punt de partida", ha assenyalat per després retreure al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que no hagi volgut parlar amb ell.

"En democràcia el dret a no discutir no existeix", ha reblat en el marc del debat sobre Catalunya que se celebra amb normalitat després que el Tribunal Suprem hagi denegat la petició de la Fiscalia per demanar a les autoritats daneses la detenció de Puigdemont.

En resposta a les preguntes dels assistents, Puigdemont ha negat que l'independentisme es vinculi amb el populisme i ha carregat contra l'estat espanyol per actuar amb "venjança".

El candidat de JuntsxCat a presidir la Generalitat també ha assegurat aquest dilluns que no preveu un "efecte dòmino" d'una possible independència de Catalunya en territoris de la resta d'Espanya, com el País Basc i Galícia, i d'Europa.

En la seva intervenció a la conferència que ha pronunciat a la universitat de Ciències Polítiques de Copenhaguen (Dinamarca), ha argumentat que el País Basc i Navarra viuen una situació diferent perquè poden recaptar els seus propis impostos, a diferència de Catalunya.

"No és una mala situació, però per aquest motiu el nostre procés no té conseqüències directes en altres llocs d'Espanya", ha sostingut el també expresident català, convençut que no passaria.

Segons Puigdemont, si des de Catalunya troben la manera de canalitzar un diàleg i d'arribar a acords, a través d'eines europees, faran una Unió Europea "més ferma, disposada a afrontar les crisis".

També ha dit que veu ofensiu afirmar que el seu impuls del procés sobiranista cerqui la "balcanització d'Europa" perquè, al seu judici, sempre ha actuat amb esperit democràtic.

Així, ha constatat que gran part de les famílies catalanes són mixtes i parlen més de dues llengües, i que en cap cas vol un Estat català en què es parli un sol idioma: "Volem ser un Estat obert, però si intentes parlar català al Congrés no es pot".

Model lingüístic

Per això, ha negat que hi hagi cap problema per parlar castellà a Catalunya, i ha criticat que partits com Cs intentin canviar el model lingüístic català: "Lluitem per un model únic, on tots estudiïn junts. Aquesta és la demostració que volem ser un sol poble. Si separes la gent per qüestió de llengua, acabaràs balcanitzant Catalunya".

En preguntar-li si tornarà a Catalunya per ser investit president, Puigdemont no ha volgut pronunciar-se però sí ha aclarit que aquest dimarts parlarà i respondrà preguntes sobre actualitat política en una reunió que mantindrà amb diputats al Parlament danès.