El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha assegurat que les Forces de Seguretat de l'Estat aporten informació a la Fiscalia i fan seguiments sobre l'expresident català Carles Puigdemont des que va fugir a Bèlgica per evitar que "pugui travessar la frontera en helicòpter, amb vaixell o en el maleter d'un cotxe".

"Estem treballant perquè això no pugui passar, estem sens dubte molt amoïnats", ha dit en una entrevista a 'Espejo Público', d'Antena 3, recollida per Europa Press.

Zoido ha assegurat que no creu que Puigdemont sigui "el seu Roldán", en referència a l'exdirector de la Guàrdia Civil, i que es treballa de manera "molt intensa matí, tarda i nit" per cobrir la frontera d'Espanya "dins i fora", malgrat la dificultat que comporta que existeixin tants camins rurals i vies de penetració.

"S'ha dissenyat un dispositiu perquè això no pugui passar", ha assenyalat en ser preguntat sobre la possibilitat que Puigdemont burli els controls i reaparegui al Parlament per ser investit. "Estem treballant perquè això no pugui passar, a la frontera i dins de la frontera, a tot arreu", ha afegit, i ha confirmat que això inclou els aeroports.

"Una persona amb aquesta conducta", ha dit en recordar la fugida de l'expresident en un cotxe abans que hi hagués un pronunciament judicial per liderar el procés sobiranista, "no se sap què pot fer".

Zoido ha explicat que existeixen contactes entre les Forces de Seguretat i la Fiscalia, i ha posat d'exemple el viatge de Puigdemont des de Brussel·les a Copenhaguen per participar en una xerrada en una universitat. "En el dia d'ahir", ha indicat, "el que vam fer va ser subministrar les dades que tenien les forces i cossos de seguretat des de molt d'hora, pràcticament de nit encara, a la Fiscalia que va instar que es reactivés l'euroordre i el jutge va dictar una resolució".

El ministre ha mostrat el seu respecte a la separació de poders. En ser preguntat si comparteix que el jutge del Suprem Pablo Llarena el que volia era evitar que, amb la seva detenció, Puigdemont pogués delegar el seu vot per ser investit, ha respost: "Si aquesta era la intenció, ja no podrà dur-la a terme".

"Ha pretès", ha afegit sobre el magistrat, "que l'ordre constitucional no se subverteixi i que la normalitat parlamentària no fos objecte d'afectació, que una persona en situació de rebel·lió, fugit de la Justícia espanyola no determini com han de ser els propers esdeveniments".

Per aquest motiu, i en la línia del que han assenyalat els lletrats del Parlament, Zoido ha descartat que Puigdemont pugui ser investit telemàticament: "Com el 155, qualsevol actitud il·legal serà combatuda amb la llei a la mà".

"Que s'entregui"

Zoido ha recordat que quan Puigdemont va abandonar Espanya hores després d'entrar en vigor l'article 155 de la Constitució no hi havia "cap restricció de moviments ni ordre que permetés que se'l vigilés". "No puc dir que sigui el meu Roldán", ha defensat, en subratllar que des de llavors s'han dut a terme actuacions de la mà dels tribunals, com demostra la presó provisional d'altres membres del Govern revocat.

"Li puc garantir que la Justícia sens dubte recaurà sobre ell quan li correspongui; beneficiat o premiat no serà", ha dit Zoido sobre Puigdemont, i ha tancat la porta a qualsevol negociació per pactar-ne l'entrega.

El titular de l'Interior ha assenyalat que Puigdemont és rebut a Bèlgica i Dinamarca només per aquells que volen "trencar la nació", per aquest motiu el seu missatge per a l'expresident és que "pensi encara que només sigui una vegada què interessa als catalans". "Que s'entregui o que sigui un altre qui sigui el candidat a la Generalitat perquè al més aviat possible es recuperi la normalitat", ha conclòs.