El Consell d'Estat va advertir en un dels informes que li ha sol·licitat el Govern de Mariano Rajoy que el Parlament no pot autoritzar que Carles Puigdemont intervingui a distància en la sessió d'investidura, que la Mesa de la Cambra no pot autoritzar la delegació del vot dels encausats a Brussel·les i que el Parlament tampoc pot investir un candidat absent. Tots aquests actes serien contraris a la Constitució i, per tant, impugnables pel Govern central davant el Tribunal Constitucional.

Així ho exposa aquest òrgan consultiu de l'Estat davant les preguntes que li ha formulat l'Executiu sobre les possibilitats que pot utilitzar el Parlament per investir Carles Puigdemont. El que no és impugnable davant el TC, segons el Consell d'Estat, és la convocatòria del Ple del Parlament per investir Carles Puigdemont amb la hipòtesi que en el candidat proposat no compareixerà a la seu parlamentària el dia de la sessió.

El lletrat major del Parlament de Catalunya, Antoni Bayona, va assegurar ahir que el recurs que el govern espanyol ha presentat davant el Tribunal Constitucional (TC) contra la candidatura de Carles Puigdemont (JxCat) a la investidura «jurídicament no té cap tipus de recorregut».

En unes jornades sobre reglaments al Parlament Basc, Bayona va matisar que «una cosa és la situació que sabem que es dona en la persona del candidat -Carles Puigdemont- i altra l'anàlisi jurídica de la situació». «I ell no està, en principi, inhabilitat per al càrrec», va afegir.

«Situació estrambòtica»

Francesc Pau, un exlletrat del Parlament va assegurar ahir a Rac1 que si el TC suspèn el ple estarem «de nou en una situació estrambòtica».