El Tribunal de Comptes ha acordat investigar les despeses de la xarxa diplomàtica de la Generalitat entre els anys 2011 i 2017. Per fer la fiscalització, el Tribunal de Comptes demana informació a 28 entitats, entre elles el Diplocat, que actualment està en procés de liquidació per ordre del govern espanyol en aplicació de l'article 155 de la Constitució, l'Institut Ramon Llull, la Casa Àsia o la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. La informació sol·licitada s'ha d'entregar al tribunal abans del proper 15 de febrer.

La resolució dóna resposta a les mesures aprovades pel Ple del Senat el passat 27 d'octubre per a l'aplicació a Catalunya de l'article 155 de la Constitució. En concret, el Tribunal de Comptes vol que se li remeti una exhaustiva informació dels comptes, despeses i activitats d'un conjunt d'ens que van des el Diplocat fins a l'Institur Ramon Llull, la Casa Àsia, la Promotora d'Exportacions Agroalimentàries o la Corporació catalana de Mitjans Audiovisuals. Pero també de l'Institut Català Internacional per la Pau, l'Agència catalana de Turisme, la Fundació Wassu, el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya o la Fundació Casa Amèrica de Catalunya, entre altrs.

Entre la informació que el tribunal fiscalitzador sol·licita hi ha tota la normativa en matèria d'acció exterior i de relacions amb la Unió Europea, la relativa a les comunitats catalanes a l'exterior i la de les unitats de representació institucional a l'estranger, així com l'organigrama de la comunitat autònoma per a la seva política diplomàtica.

Plans anuals i plurianuals

També demana la relació i còpia dels plans anuals i plurianuals d'acció exterior i cooperació al desenvolupament, així com de les actuacions dutes a terme en aquest àmbit: programes, assistència tècnica, acords de col·laboració, participació en organitzacions i xarxes internacionals, conferències, fòrums, seminaris, estudis, publicacions o programes formatius. Així mateix, el tribunal demana, «amb el major grau de desagregació possible», el detall de l'execució pressupostària en cada exercici dels programes de Direcció i Administració Feneral, Relacions Exteriors, Cooperació al Desenvolupament, Internacionalització de la cultura i Mitjans de comunicació social.

Altres programes sobre els quals demana la seva execució pressupostària són els de Polítiques i Sensibilització Ambientals, Innovació, Suport a la Indústria i Internacionalització, Promoció i Foment del comerç exterior.

El Tribunal de Comptes demana una relació i una còpia de l'acord de creació de les unitats de representació institucional a l'exterior, amb el personal destinat, els contractes d'arrendament de les seves seus i les liquidacions mensuals de despeses presentades pels seus responsables.

Precisament, el 27 de desembre la Comissió Mixta del Congrés i el Senat per a les Relacions amb el Tribunal de Comptes va aprovar demanar a aquest òrgan que fiscalitzés els recursos destinats per la Generalitat a les polítiques d'acció exterior entre els anys 2011 i 2017.