El president del Parlament, Roger Torrent, ha posposat el ple d'investidura de Carles Puigdemont (JxCat) per garantir la "immunitat" del candidat.

Ho ha dit aquest dimarts en una compareixença institucional extraordinària al Parlament abans d'encapçalar una reunió de la Mesa del Parlament en la qual s'havia d'abordar el ple convocat a les 15 hores.

Torrent ha detallat que en cap cas proposarà un altre candidat que no sigui Puigdemont i que opta per posposar el ple per garantir que pugui ser investit "de manera efectiva i sense ingerències".

El president de la Cambra ha explicat que va proposar Puigdemont com a candidat el 22 de gener després d'escoltar tots els grups i constatar que era l'únic que podia reunir els suports necessaris per ser investit: "No va ser una decisió aleatòria ni personal i no proposaré cap altre candidat".

Puigdemont va demanar aquest dilluns per carta a Torrent que garantís la seva immunitat parlamentària i salvaguardés els seus drets com a diputat: "Sap que no és només la meva obligació, sinó que és el que em mou, i m'he compromès personalment a garantir la seva immunitat".

Per això, ha demanat als serveis jurídics del Parlament que es personi i presenti al·legacions a la resolució del Tribunal Constitucional (TC) que prohibeix una investidura a distància i sense autorització judicial.

Al·legacions del Parlament

"A tenor de la petició de Puigdemont i per donar temps a les al·legacions, el ple queda posposat, en cap cas desconvocat", cosa que el PSC li havia demanat per escrit que es fes.

Torrent ha avisat que anirà "fins al final per defensar els drets de Puigdemont, la resta de diputats i els ciutadans" perquè, segons ha avisat, la democràcia no pot suspendre's ni violentar-se.

El ple d'investidura, ha afegit, "es manté convocat i se celebrarà quan s'asseguri un debat d'investidura efectiu i amb garanties", i després que el TC es pronunciï sobre les al·legacions.

Precisament Torrent ha demanat al TC que "resolgui al més aviat possible les al·legacions i desfaci el nyap jurídic" que ha generat per --segons ell-- no deixar en evidència el Govern central ni desacreditar-lo.

"Aquest Parlament investirà el candidat que rebi el suport de la Cambra i no el que decideixi un president o un ministre en un despatx a 600 quilòmetres de distància", ha sentenciat.

Resolució del TC

Torrent ha dit que el recurs del Govern central al TC i la posterior resolució del tribunal han tret a flotació "una de les cares més fosques des del punt de vista democràtic i un frau de llei" orquestrat des de l'Estat.

"El Govern i el TC pretenen vulnerar els drets de milions de catalans i això no ho permetrem", ha avisat, i ha considerat que l'Alt Tribunal s'està invalidant com a àrbitre amb decisions d'aquest tipus.

I ha afegit: "No acceptarem que es digui que els catalans van votar malament només perquè no van votar com ells volien".

"Ni la vicepresidenta Soraya ni el TC decidiran qui ha de ser el president de la Generalitat", ha resolt.