Les renúncies a l'acta de diputat de Meritxell Serret (ERC), Lluís Puig i Clara Ponsatí (JxCat) garantirien la investidura de Puigdemont en segona volta sempre que aconsegueixi el «sí» dels 4 diputats de la CUP.

Amb les tres renúncies, JxCat suma 32 diputats que poden anar al ple i ERC suma 30, per la qual cosa amb els 4 diputats de la CUP, el bloc independentista tindria 66 diputats garantits i superaria els 65 del bloc no independentista.

Això faria innecessaris els vots de quatre diputats independentistes encausats el vot dels quals no està garantit per a la investidura: Oriol Junqueras (ERC) i Jordi Sànchez (JxCat) (a la presó), i Toni Comín (ERC) i el mateix Puigdemont (JxCat), que són a Brussel·les.

Així, Puigdemont tindria els suports necessaris sense necessitat que els quatre encausats demanin la delegació del vot, una petició que generaria una forta polèmica i posaria la Mesa del Parlament en una situació compromesa.

Amb l'actual panorama, el que sí que resulta impossible és que Puigdemont sigui investit en primera volta, ja que per a això necessitaria la majoria absoluta de diputats (68 escons) i ara com ara no disposa de tants suports en l'hemicicle.

Tot està pendent de la gran incògnita: si Puigdemont decideix tornar per ser investit (a risc de ser detingut i empresonat), o de si el president del Parlament, Roger Torrent, incompleix amb la resolució del Tribunal Constitucional (TC) i promou una investidura a distància.

Segona volta

El primer ple d'investidura està programat per avui a les 15 hores, i, si Puigdemont ha d'anar a una segona volta per ser investit, el plenari per ser investit no se celebraria amb tota probabilitat fins aquest divendres, ja que entre una sessió i una altra han de passar 48 hores.

En la sev arenúncia, l'exconsellera Meritxell Serret va demanar ahir estar «a l'altura sacrificant interessos personals per recuperar el Govern».

El diputat d'ERC i conseller cessat actualment a Bèlgica Toni Comín va presentar ahir al Parlament un escrit pel qual retira la petició de vot delegat que havia formulat per a la sessió d'investidura d'aquest dimarts.

Fins a 48 hores

Així, els diputats substituts dels tres encausats que han renunciat a l'acta (dos de JxCat i un d'ERC) tindrien fins a llavors per presentar tots els documents necessaris per ser parlamentaris de ple dret i poder votar: són David Rodríguez (ERC), Sawla El Garbhi i Ferran Roquer (JxCat).

Els tràmits inclouen tres passos: rebre la credencial de la Junta Electoral; jurar o prometre la Constitució Espanyola i l'Estatut, i presentar la seva declaracions de béns i activitats davant el registre de la Cambra catalana.