La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, ha advocat aquest dijous per constituir a Catalunya "un Govern estable dins de la legalitat vigent" per poder defensar un programa de govern i fer política.

Ho ha dit en una entrevista en el diari 'La Vanguardia' recollida per Europa Press, en preguntar-li per la dificultat de les negociacions entre JxCat i ERC, i sobre que el principal punt de fricció és com investir Carles Puigdemont.

"Hem de trobar una manera que s'ajusti a la llei per desembussar la investidura. És fonamental", ha resolt Pascal, després de destacar que la formació d'un Govern serà la garantia per acabar amb l'article 155.

La líder del PDeCAT assegura, d'una banda, que el lideratge de Puigdemont no pot estar en qüestió, però, per l'altra, exposa que "la solució ha de passar necessàriament pel que diu el reglament en cada moment".

"No ens podem permetre posar en perill persones per les decisions que es prenguin", conclou Pascal, que dilluns vinent declararà davant el Tribunal Suprem en la causa oberta per rebel·lió i sedició que instrueix el jutge Pablo Llarena.

Preguntada per si Puigdemont pot ser president des de Brussel·les, Pascal defensa que al segle XXI es poden fer coses des de qualsevol lloc del món, però sentència: "Necessitem un Govern que des del Palau de la Generalitat exerceixi la feina diària de recuperació de les institucions".

Pascal defensa que el candidat de JxCat ha de poder ser investit i, sobre si crear un Consell de la República a Bèlgica seria una bona sortida, exposa que "cal trobar una manera ajustada a dret" per fer-ho sense crear expectatives que no es puguin complir.

Alternativa a Puigdemont?

Alternativa a Puigdemont?Davant la dificultada d'investir Puigdemont, en les darreres setmanes s'ha obert el debat de si JxCat hauria d'investir al Parlament un candidat alternatiu, i Pascal exposa: "Aquest escenari només el pot plantejar Carles Puigdemont. No hi ha plans B ni C fins que el president no digui el contrari".

Ha assenyalat que una repetició de les eleccions seria un "escenari rotundament dolent" per a Catalunya i ha confiat que totes les parts involucrades en la negociació arribaran a un acord que eviti anar de nou a les urnes.

Va defensar les eleccions anticipades

Va defensar les eleccions anticipadesPascal assegura que, abans que el Parlament declarés la República --amb el seu vot, llavors era diputada de JxSí--, ella va defensar que es convoquessin eleccions anticipades, i afegeix que Puigdemont la "va escoltar", però finalment no va ser l'escenari que es va produir.

Ha assegurat que aquella votació va ser una declaració d'intencions sobre com alguns creien que havia de ser el futur polític, però "va quedar clar que l'endemà no hi havia un estat independent".

"Va ser un acte simbòlic sense conseqüències jurídico-legals", assegura Pascal, que també defensa que no va formar part de cap comitè estratègic del procés sobiranista, com sí sostenen informes de la Guàrdia Civil.

Ha assegurat que s'explicarà davant el Suprem amb tranquil·litat i serenitat, i ha defensat que, en presentar-se els independentistes a les últimes eleccions, ja van assumir la legalitat de l'Estatut i la Constitució i van demostrar que no avalaven "la unilateralitat".