El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha defensat aquest dimarts al Congrés la resposta policial i jurídica de l´Estat espanyol al referèndum de l´1-O, i ha expressat el seu suport explícit als membres de les policies espanyoles, fiscals i jutges que han permès aturar el que considera un "cop a la democràcia". "Què esperava que fes l´Estat, que aplaudíssim?" ha preguntat Rajoy a la senadora d´ERC Mirella Cortès, que li ha retret la violència exercida l´1-O. Rajoy ha afirmat que l´Estat ha fet el que faria qualsevol estat "democràtic i de dret que es preui" que és "defensar la democràcia, garantir la vigència de la legalitat i preservar els drets dels ciutadans". També ha emplaçat a Roger Torrent a "presentar un candidat" a la investidura per posar punt i final a aquesta "situació absurda" i iniciar "una nova etapa de retorn a la legalitat i la normalitat".

Durant la sessió de control al Senat, Rajoy s´ha mostrat "orgullós" de la feina de la policia espanyola i del seu "país" i ha acusat l´independentisme de "provar de desprestigiar" la democràcia espanyola. "Cap democràcia a Europa o al món hagués acceptat el que han intentar fer a Catalunya i ho han fet garantint les lleis", ha afirmat.

Segons Rajoy "el que ha passat a Catalunya" és que els independentistes "han pretès liquidar valors bàsics de les democràcies occidentals que han servit per constituir la UE: l´imperi de la llei i el respecte de l´Estat de dret". "A Europa ni al món no els ha donat suport ni un sol país" perquè "les democràcies respecten l´imperi de la llei i l´estat de dret", ha dit.

Segons el president espanyol, "a Espanya no es persegueixen idees ni es qüestiona l´autogovern" sinó que s´actua "contra el que pretén situar-se per sobre de la llei i les resolucions judicials". La policia de l´1-O, ha dit, va actuar "amb empara judicial".