La magistrada de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha acordat citar en qualitat d'investigats per al pròxim 9 de març l'exdirector dels Mossos d'Esquadra Pere Soler i l'exsecretari general d'Interior César Puig a la causa relacionada amb el procés sobiranista, a la qual també estan sent investigats l'excap d'aquest cos policial Josep Lluís Trapero i un altre comandament dels Mossos.

La jutge accedeix parcialment a la petició formulada per la Fiscalia, que va justificar en un escrit que l'actuació de tots dos va ser «decisiva» en els fets que s'investiguen, en referència als incidents ocorreguts durant l'escorcoll de la Conselleria d'Economia a Barcelona al mes de setembre i la celebració del referèndum il·legal de l'1 d'octubre. En l'acte la titular del jutjat central d'Instrucció 3 acorda citar-los a les 9.00 hores el proper 9 de març, i exposa que tant els aldarulls del 20 i 21 de setembre com la consulta il·legal revesteixen els caràcters de dos delictes de sedició i en particular com a constitutiu d'un altre d'organització criminal.

La Fiscalia va demanar que s'ampliés la investigació perquè no consta que es dugués a terme cap actuació per evitar el referèndum, sinó més aviat al contrari, es va tractar «d'enganyar» les autoritats fent veure que es complien amb les directrius acordades pel Tribunal superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

«Tant Pere Soler, com el seu major, Josep Lluís Trapero, es van veure en l'obligació de transmetre la sensació que acatarien aquella ordre quan en realitat no tenien la més mínima intenció de fer-ho, per contra la seva col·laboració en la celebració del referèndum va ser més enllà de la inactivitat i es va convertir en acció a favor de la seva consumació», resa l'escrit remès el passat 21 de febrer.

Rebutja acordar la resta de diligències formulades pel ministeri fiscal perquè estan practicades i incorporades a la causa. Entre elles es troba la petició que s'incorporin els atestats rebuts per la Fiscalia del TSJC o l'acte d'autorització d'entrada i registre al domicili de l'exsecretari de la vicepresidència de la Generalitat Josep Maria Jové, que consta en la causa que investiga el Jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona.