El portaveu del Govern central, Íñigo Méndez de Vigo, va assegurar aquest dimecres que l'aplicació del 155 de la Constitució a Catalunya seguirà vigent en la comunitat autònoma fins que hi hagi un Executiu català «legalment constituït» i «en capacitat i en plenitud del seu exercici».

«El que va dir el Senat va ser que havia d'haver-hi un Govern legalment constituït que estigui en capacitat i en plenitud del seu exercici», va afirmar en declaracions a Cope recollides per Europa Press, després de ser preguntat per quant temps més durarà l'aplicació de l'article 155 a Catalunya. Des del partit del Govern central ja han assenyalat que el manteniment de l'article 155 a Catalunya no depèn tant de qui sigui el futur president, sinó que la Generalitat compleixi la llei i amb les seves obligacions.

Segons va explicar aquest dimarts el ministre de Justícia, Rafael Catalá: «El 155 es va aprovar com a conseqüència d'una situació d'incompliment greu per part del Govern de Catalunya, per tant no és una qüestió de persones». Pel que fa a la possibilitat que l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez, que es troba actualment empresonat, sigui investit president de Catalunya, el portaveu del Govern central veu «molt difícil que pugui actuar com a president d'una comunitat autònoma perquè dependrà a cada moment de si el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, l'autoritza o no a exercir les seves funcions». Així mateix, va apuntar que «no té el més mínim sentit» que «un senyor que està a la disposició de l'autoritat judicial» presideixi la Generalitat i va insistir que és «una mala idea» que «una persona que no estigui en plenes condicions per exercir un càrrec tan important ho faci».