El Parlament té previst impulsar en les setmanes vinents una comissió d'investigació sobre els atemptats de l'agost a Barcelona i Cambrils, una iniciativa que surt de JxCat i ERC, que estan sondejant la CUP i els comuns per tenir els suports necessaris per materialitzar-la.

La proposta, a la qual va tenir accés Europa Press, argumenta que la comissió pretén «l'anàlisi i investigació dels fets ocorreguts el 17 i el 18 d'agost del 2017 a Catalunya, les seves causes, antecedents, implicacions, perpetració i conseqüències».

El text de JxCat recorda els 15 morts i més de 100 ferits de l'atropellament de la Rambla de Barcelona reivindicat per l'Estat Islàmic i liderat per l'eximam de Ripoll Abdelbaki es-Satty, segons indiquen fins ara les investigacions.

Els dos grups independentistes al·leguen que ha de crear-se aquesta comissió, entre altres qüestions, per la «polèmica» que es va generar sobre la mateixa autoria dels atemptats, les diferents línies d'investigació, i la participació dels cossos de seguretat i d'intel·ligència.

«Versions contraposades»

Recorden que va haver-hi «versions contraposades que no han permès tenir fins ara la certesa dels fets» i per això impulsen aquesta iniciativa.

La primera polèmica va arribar quan es va saber d'un avís de la intel·ligència de la CIA als Mossos d'Esquadra sobre el risc d'atemptat terrorista a la capital catalana, quelcom que va ser desmentit pel llavors conseller d'Interior, Joaquim Forn.

La segona polèmica es va generar davant les informacions que asseguraven que el CNI havia mantingut contacte amb l'imam de Ripoll mentre va estar reclús a la presó de Castelló per narcotràfic el 2014, i va ser posat en llibertat.

La CUP està estudiant la proposta de JxCat i ERC que van rebre el divendres passat i s'obren a abordar-la perquè en la passada legislatura (abans de la intervenció de l'autogovern a través del 155 i la convocatòria d'eleccions) ja van voler impulsar un ple extraordinari sobre els atemptats.