14.00 h - El Parlament reivindica la Presidència de Puigdemont però evita ratificar la independència

El ple del Parlament ha aprovat aquest dijous amb els vots de JxCat, ERC i la CUP una resolució que ratifica "la confiança en Carles Puigdemont com a president" de la Generalitat de Catalunya, però ha evitat ratificar també la declaració d'independència del 27 d'octubre del 2017. Els tres grups independentistes han aprovat així una restitució simbòlica del president revocat i actualment a Bèlgica, però no l'han investit de forma efectiva, ja que això obriria un nou contenciós amb el Tribunal Constitucional. La resolució aprovada també reivindica el referèndum de l'1 d'octubre del 2017, i qualifica d'"il·legal i il·legítima" la destitució de Puigdemont i del seu Govern que es va fer efectiva quan el Senat va donar llum verda a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

13.37 h - La CUP alerta JxCat i ERC del "risc de renunciar" a l´1-O i la DUI

La CUP avisa que el camí que volen marcar JxCat i ERC no és ben bé el seu. El diputat Carles Riera ha aprofitat la seva intervenció al ple de desbloqueig que se celebra aquest dijous al Parlament per remarcar el seu perfil i alertar la resta de formacions independentistes que les seves "renúncies" poden malmetre les herències del referèndum de l´1 d´octubre i de la declaració d´independència del 27 del mateix mes. "Desdir-se del camí fet és una de les pitjors polítiques antirepressives que es poden fer. Manllevar l´efectivitat i el caràcter vinculant de l´1-O i del 27-O, a banda d´una desconsideració cap a la gent que s´hi va jugar el cos i l´ànima, no fa més que reforçar l´Estat i afeblir el republicanisme", ha advertit Riera.

13.16 h - ERC celebra l'acord per reconèixer la legitimitat de Puigdemont a Brussel·les

El grup parlamentari d'ERC ha celebrat que hi hagi un "ampli consens" per reconèixer la legitimitat de Carles Puigdemont a Brussel·les i que, alhora, es pugui formar un Govern "efectiu" a Catalunya. Durant el debat de la proposta de resolució de JxCat per a reiterar la legitimitat de Puigdemont com a candidat a la Generalitat, la secretària general dels republicans, Marta Rovira, ha reiterat que els dos objectius són dotar el president destituït de "tot el reconeixement", i formar un executiu "operatiu i efectiu" a Sant Jaume. "Avui entenem que comencem a fer els passos en aquest camí", ha constatat Rovira. A més, la dirigent republicana ha fet autocrítica i ha assumit que "massa vegades" s'ha caigut en "l'error" de tractar la ciutadania amb "paternalisme".

12.59 h - Albiol avisa els independentistes: "Depèn de vostès que les institucions catalanes gaudeixin de tot l'autogovern"

El diputat del PPC Xavier Garcia Albiol ha avisat els partits independentistes que depèn d'ells que les institucions catalanes gaudeixin de tot l'autogovern. D'aquesta manera, ha volgut traslladar la pressió a JxCat, ERC i la CUP. "No desaprofitin aquesta oportunitat amb les seves velles dinàmiques, tornem a la convivència i tinguin la seguretat que ens hi trobaran", ha afegit. D'altra banda, ha defensat la reacció de l'Estat que, segons ell, "ha parat els peus" als independentistes i ha fet que tot hagi estat simbòlic. Una resposta estatal que ha qualificat de "proporcional i gradual". Albiol ha intervingut per defensar la posició del PPC en el primer ple del Parlament després de la restitució de la cambra catalana.

12.52 h - Arrimadas acusa l´independentisme de "mentir" i no tenir "full de ruta, ni futur, ni projecte per als catalans"

La presidenta del grup parlamentari de Cs, Inés Arrimadas, ha carregat aquest dijous contra l´independentisme i els partits sobiranistes que negocien una investidura i un acord de Govern. A la seva intervenció al ple que se celebra al Parlament per debatre sobre el desbloqueig de la situació i per votar les propostes de resolució dels partits, Arrimadas ha deixat clar que pel seu grup s´ha constatat que els independentistes "no tenen ni full de ruta, ni futur, ni projecte per a tots els catalans, ni res de res". "Només cal escoltar els diputats de JxCat. Aquest és el full de ruta per a la suposada república independent? Quan de temps mantindran aquesta ficció, aquesta farsa, aquesta mentida que no es creuen ni vostès?", ha etzibat, tot afegint que, si més no, el ple d´aquest dijous ha servit perquè el sobiranisme "doni la cara".

12.44 h - Quim Torra (JxCat): "Endeguem avui el projecte republicà per Catalunya"

El diputat de JxCat Quim Torra ha assegurat que la proposta de resolució (PR) que es votarà aquest dijous al Parlament per a avalar la legitimitat de Carles Puigdemont com a candidat marca el "punt de partida" de la República. Durant el debat del ple, Torra ha sentenciat: "Endeguem el projecte republicà per Catalunya", enmig de l'aplaudiment de diputats sobiranistes. Torra també ha denunciat que els partits constitucionalistes i l'Estat considerin que tots els independentistes siguin "culpables" tan sols per les seves conviccions polítiques. A més, ha constatat que ningú no farà callar ni abdicar dels principis i idees dels partidaris de crear la nova República.

12.19 h - Iceta insta JxCat, ERC i la CUP a aclarir si volen continuar amb l'anterior legislatura

El president del grup parlamentari del PSC, Miquel Iceta, ha instat JxCat, ERC i la CUP a aclarir si volen una legislatura continuista amb l'anterior o estan disposats a "buscar una sortida". En la seva intervenció davant del ple, Iceta ha reivindicat la necessitat d'un "acord majoritari dels catalans" des del respecte a la legalitat. D'altra banda, ha avisat que qualsevol intent de construir una legitimitat paral·lela encara que sigui de manera simbòlica "erosiona" les institucions i està evocat al "fracàs". Així mateix, ha considerat "inapropiat" que hi hagi membres en el futur Govern amb processos judicials oberts, encara que no estiguin en presó preventiva. Segons Iceta, no es podran dedicar amb plenitud a les seves tasques perquè s'hauran de centrar en preparar la seva defensa judicial. Finalment, Iceta ha defensat que s'ha de posar en marxa el rellotge del compte enrere de la investidura.

12.13 h - Domènech: "No hi ha restitució possible. El país necessita futur , no legitimitats"

El president del grup parlamentari de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech, ha obert aquest dijous l´anomenat ple del desbloqueig per presentar la seva proposta de resolució i carregar contra els que pretenen restituir i legitimar "el passat". Segons el líder dels comuns, la situació actual és "incerta" i "complexa", i la solució no pot passar per les línies que en aquest ple marcaran els independentistes. "No hi ha restitució possible. Avui ja no és ahir i seria millor començar a construir el demà. Avui no és ahir perquè el president del Parlament ja no és la presidenta; perquè una part del Govern està a la presó i una altra part en llibertat tutelada; perquè la majoria del poble català roman impactada per les jornades d´octubre i per com es va malbaratar tot el capital en una declaració d´independència que va fracassar immediatament. Res és com ahir. S´han acabat el fulls de ruta i parlen de legitimitats", ha sentenciat a la seva intervenció inicial, tot afegint que "el país necessita futur, no legitimitats, i necessita un nou començament".

11.50 h - Cs demana la reconsideració de l'acord de JxCat, ERC i la CUP i Torrent ho rebutja

El ple del Parlament d'aquest dijous ha començat amb picabaralla. Després que la Mesa hagi ratificat la tramitació de les polèmiques esmenes de la CUP, que s'ha negat a retirar-les, el president de la cambra, Roger Torrent, ha donat el tret de sortida a la sessió plenària. A l'inici, el portaveu de Cs, Carlos Carrizosa, i el vicepresident segon de la Mesa, José María Espejo-Saavedra (també de Cs), han demanat la paraula per demanar la reconsideració de l'acord entre JxCat, ERC i la CUP -sobre la ratificació de la tramitació de les esmenes dels anticapitalistes-, una petició que Torrent ha rebutjat. El president de la cambra ha recordat que les reconsideracions es presenten sobre acords de la Mesa, i ha assegurat que no hi ha hagut pas cap entesa en la reunió d'aquest òrgan parlamentari sobre les esmenes transaccionals.

11.26 h - La Mesa ratifica la tramitació de les polèmiques esmenes de la CUP i comença el ple

La Mesa ha decidit ratificar la tramitació de les esmenes de la CUP, rebutjant així les peticions de reconsideració de Cs, PSC i PPC. Així doncs, el ple del Parlament comença amb més d'una hora i vint minuts de retard. La CUP s'ha negat a retirar les seves polèmiques esmenes tot i que no es votaran al ple perquè JxCat, ERC i els cupaires han acordat un text transaccionat. Tot i buscar fórmules per evitar possibles conseqüències penals en una llarga reunió de la Mesa, s'ha constat que l'única manera era que la CUP retirés l'esmena tenint en compte que no s'acabarà votant al ple. Aquest dimecres, la Fiscalia ja va advertir que estudiava possibles conseqüències penals si els membres de la Mesa decidien finalment tramitar les esmenes de la CUP.