La plataforma Tabàrnia es va manifestar ahir diumenge pel centre de Barcelona amb els lemes «S'ha acabat la broma» i «Tabàrnia, lliure de populisme». Unes 15.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, van secundar la marxa, prevista inicialment el passat 25 de febrer però posposada per l'inici del Mobile World Congress.

La manifestació va començar amb ofrena floral davant el monument al «patriota espanyol» Rafael Casanova, enfilant per la Via Laietana per acabar a la plaça de Sant Jaume. Els participants van portar caretes del «president a l'exili», Albert Boadella, que finalment no va fer acte de presència davant el Palau de la Generalitat.

Al llarg de la manifestació -de marcat ambient festiu- es van corejar consignes com «Puigdemont, a presó» o «Som Catalunya, som Espanya». «El nostre lema d'avui és visca Tabàrnia, s'ha acabat la broma. Creiem que estem en una situació que s'ha de capgirar i amb uns polítics irresponsables que han creuat la barrera de la legalitat», va afirmar el president de la plataforma per Tabàrnia, Miguel Martínez.

«Ara toca posar-nos seriosos i trobar una sortida on tots els catalans ens puguem sentir a gust», va continuar Martínez, que va qualificar Tabàrnia com una «associació transversal on estan representats tots els sentiments i ideologies». «No tanquem la porta a ningú, una miqueta com el que volem que sigui el nostre Parlament i el nostre president de la Generalitat», va puntualitzar el dirigent de la plataforma tabarnesa.

Posar en «evidència el procés»

«Qualsevol pot defensar la seva ideologia però sempre dins la legalitat», va insistir Martínez, que ha valorat el moviment de Tabàrnia com «un mirall del que són els independentistes, però des de la responsabilitat». «Així poden veure l'absurditat dels seus arguments. No és el moment d'aixecar fronteres a l'Europa del segle XXI, sinó d'estar units dins d'Espanya», ha conclòs el president de la plataforma Tabàrnia. Tots es van d'acord d'acord per cantar el Que viva España i el Lololó de la Marxa Real. En el descens per la Via Laietana van voler posar de manifest la magnitud del nombre de gent que hi va assistir. «I després direu que som cinc o sis» És el lema universal de qualsevol concentració unionista. «Aquesta és nostra policia», «No esteu sols», van dir davant de la prefectura superior de la Policia Nacional.

Els agents somreien. El president de l'associació Plataforma per Tabàrnia, Miquel Martínez, va assegurar que arribaran «tan lluny com l'independentisme vulgui arribar», així que si ells tornen a presentar una declaració unilateral d'independència, Tabàrnia presentarà un pla alternatiu. Martínez va aclarir que Tabàrnia «no serà un partit polític» i que no té suport de cap partit perquè, segons Martínez, no el necessita, encara que sí ha aclarit que ells donen suport als partits constitucionalistes.

Malgrat que la iniciativa de Tabàrnia va ser aplaudida per Ciutadans, la manifestació d'ahir va tenir el suport del partit d'extrema dreta Vox, Societat Civil Catalana i Plataforma per Catalunya.