L'exconseller d'Interior Joaquim Forn, empresonat a Estremera, va defensar ahir que el diputat de JxCat Carles Puigdemont i el d'ERC Toni Comín renunciïn al seu escó al Parlament «només si és aritmèticament necessari» per formar Govern. Ho va dir en una entrevista d' El Periódico recollida per Europa Press, davant la possibilitat que Puigdemont i Comín renunciïn a la seva acta per facilitar una investidura de Jordi Sànchez, ja que després de l'anunci de la CUP d'abstenir-s'hi, JxCat i ERC necessiten aquests dos vots per mantenir la majoria.

Forn també va assenyalar la necessitat de formar Govern al més aviat possible i que el Consell de la República que els independentistes preveuen crear a Bèlgica sota el lideratge de Puigdemont» no serà una entitat institucional des del punt de vista legal; serà privada».

La defensa del conseller de l'Interior destituït pel 155, Joaquim Forn, ha presentat aquest dilluns un nou escrit on demana la seva posada en llibertat adduint -a més de les raons que ja havia exposat en les dues anteriors ocasions- circumstàncies de caràcter personal.

«Tribunals polititzats»

El candidat de JxCat a la Presidència de la Generalitat, Jordi Sànchez, va considerar ahir que els tribunals espanyols estan polititzats i va cridar a la màxima unitat del bloc independentista davant aquesta situació. Ho va explicar en una entrevista a The Times que ha respost a través del seu advocat, Ben Emmerson, i que va compartir a través d'un breu fragment en un apunt a Twitter.

«Els tribunals apliquen una filosofia política vestida de llei», va dir en al·lusió a la judicialització del procés independentista, que precisament ha portat al seu propi empresonament, el del líder d'ERC, Oriol Junqueras; el de l'exconseller Joaquim Forn, i el del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Sànchez apunta que «la vulneració dels drets democràtics d'algunes persones és la vulneració dels drets de tot el món», i ho fa precisament el dia en què el president del Parlament, Roger Torrent, li ha proposat com a candidat per a la investidura.

Diners públics

El diputat de Ciutadans i president de la Comissió de Pressupostos del Congrés dels Diputats, Francisco de la Torre, ha registrat una pregunta parlamentària, a la qual ha tingut accés Europa Press, en què qüestiona l'Executiu central sobre com pensa impedir que els diners del Grup Parlamentari de Junts per Catalunya i de la CUP serveixin per finançar als pròfugs de la justícia Carles Puigdemont, Toni Comín i Anna Gabriel.

A més, pregunta al Govern si està realitzant ja alguna investigació sobre l'origen dels fons amb què Puigdemont està vivint i «realitzant una campanya de comunicació contra Espanya i les seves institucions democràtiques» i si, com s'ha afirmat des de fonts governamentals, la investigació s'ha iniciat ja, vol saber quan es va iniciar aquesta i si va anar abans o després del 19 de febrer passat.

La citada data ve a col·lació perquè el diputat de la formació taronja Francisco de la Torre va rebre aquest dia, «amb quatre mesos de retard», una resposta a una altra pregunta anterior en la qual qüestionava a l'Executiu si coneixia com s'estava pagant l'estada.