Els lletrats del Parlament veuen viable que la Mesa tramiti la reforma de la Llei de la Presidència impulsada per JxCat, perquè la iniciativa ja no entra en contradicció amb les mesures cautelars que va dictar el Tribunal Constitucional (TC) ara que Carles Puigdemont (JxCat) va renunciar a la seva investidura.

Els juristes es pronuncien així en un informe al qual va tenir accés Europa Press i que s'ha elaborat a petició de la Mesa, que els va demanar analitzar la reforma legal que JxCat pretenia abans d'admetre a tràmit el canvi, per saber si contravenia les mesures del 155 o les directrius del TC.

JxCat volia reformar aquesta llei per permetre que Puigdemont fos investit a distància, i la seva intenció era fer-ho pel procediment de màxima urgència, el de lectura única: els lletrats avisen que una reforma de tal calat no es pot fer així i que tampoc és aconsellable fer-ho sense haver-se constituït el Govern. Els lletrats destaquen que aquesta reforma no podria admetre's a tràmit si Puigdemont seguís sent el candidat a la investidura perquè «podria arribar» a vulnerar les mesures cautelars del TC, ja que indiquen que el líder de JxCat solament podria ser investit estant en el ple i amb permís judicial.

«Així mateix, la renúncia del candidat Carles Puigdemont al debat d'investidura invalida bona part dels arguments» pels quals podia deduir-se que JxCat volia modificar la llei per investir-li a distància, contravenint així les directrius del TC, assenyalen els lletrats. De fet, subratllen que la proposta de JxCat no cita explícitament Puigdemont però, pel contingut i el context, pot deduir-se que «es tracta d'una iniciativa instrumental a fi de no donar compliment a les mesures cautelars» dictades pel TC contra la investidura telemàtica.