El president del Parlament, Roger Torrent, va proposar ahir Jordi Sànchez (JxCat) com a candidat per ser investit per la Cambra catalana com a proper president de la Generalitat, va informar la institució en un comunicat.

Torrent va prendre aquesta decisió després d'haver-se reunit aquest dilluns amb representants de tots els grups parlamentaris, i malgrat anunciar que Sànchez és el candidat, no ha posat data per al ple. Quan al gener va proposar Carles Puigdemont com a candidat a la investidura, van passar dos dies fins que va anunciar la data del plenari.

La líder de Cs, Inés Arrimadas, va explicar que el president del Parlament, Roger Torrent, li va transmetre que proposarà Jordi Sànchez com a candidat a presidir la Generalitat, i el va acusar d'obeir els dictats de Carles Puigdemont. Després de la reunió d'aquest dilluns al vespre en el marc de la ronda de consultes amb els grups, Arrimadas ha expressat: «Torrent m'ha llegit el guió de Puigdemont des de Brussel·les, fa el que ell vol». A més, la presidenta del grup parlamentari majoritari va reiterar que els independentistes realment no volen investir Sànchez, sinó allargar el procés. De fet, segons va afegir, la candidatura del número dos de JxCat és «una broma de mal gust».

Els portaveus i diputats de JxCat al Parlament Elsa Artadi i Eduard Pujol van demanar a Torrent, que convoqui el ple d'investidura de Jordi Sànchez d'aquí a més de dos dies per poder tenir temps de convèncer la CUP perquè doni suport a la candidatura.

Més de 48 hores

«Li hem demanat que el ple no sigui en 48 hores per treballar en les negociacions amb la CUP, si bé la data l'ha d'acabar marcant ell», va explicar Elsa Artadi acompanyada d'Eduard Pujol en roda de premsa en el Parlament després de reunir-se tots dos amb Torrent.

Artadi va detallar que JxCat està ultimant un acord amb ERC que es presentarà oficialment en un parell de dies, i que aquest acord segur que agradarà a la CUP perquè parla en profunditat de «construir república» i aprofundeix en el procés constituent.

La secretària general d'ERC i líder del grup al Parlament, Marta Rovira, va comunicar formalment aquest dilluns al president de la Cambra, Roger Torrent, que el seu partit donarà suport al candidat de JxCat a la Presidència de la Generalitat, Jordi Sànchez.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va transmetre al president del Parlament, Roger Torrent, que no veu «viable» la candidatura de Jordi Sànchez (JxCat) per ser investit president de la Generalitat.

El president del PP català, Xavier García Albiol, va demanar a Torrent, que no presenti al diputat de JxCat Jordi Sànchez com a candidat a la Presidència de la Generalitat para no generar «més tensió» amb l'Estat.

La CUP va traslladar al president del Parlament, Roger Torrent, que s'abstindrà en la investidura de «qualsevol candidat» que surti d'un acord «autonomista» entre JxCAT i ERC. Després de la trobada, Riera va manifestar que la CUP «no ha vetat Jordi Sànchez» i que en el Consell Polític del passat dissabte no es va parlar de cap nom perquè encara no estan en aquest escenari, ja que hi ha un «profund i radical» desacord previ en l'acord plantejat. Així, va dir que estan oberts a parlar de noms sempre i quan primer hi hagi un acord sobre un programa polític «republicà».