Diversos dels assistents al col·loqui organitzat pel Cercle de Directius de Parla Alemanya del Círculo Ecuestre, a Barcelona, van mostrar ahir el seu empipament amb el president del Parlament, Roger Torrent, i un d'ells va arribar a afirmar que tots els dirigents sobiranistes haurien d'estar a la presó: «Jo voto perquè tots vostès vagi a la presó».

El comentari va ser acollit amb aplaudiments majoritàriament però també amb algun xiulet, i el mateix soci de l'entitat que el va pronunciar, que no es va identificar, va acusar els independentistes de fer «30 anys que menteixen» amb les bondats inexistents que tindria , al seu parer, un Estat català. Un altre dels assistents va retreure al president català que porti el llaç groc, símbol de la solidaritat amb els presos sobiranistes, assegurant que és un llaç subvencionat i ofensiu: «Li demanaria que s'abstingués de portar aquest llaç. A molts de nosaltres ens ofèn i molt».

Un tercer assistent va criticar les expropiacions que hi va haver durant la Segona República per part de l'administració catalana, i va lamentar que familiars seus van haver d'emigrar per evitar «un tret al clatell sota la mirada de la Generalitat».

Abans de la polèmica, el president del Cercle de Directius de Parla Alemanya, Albert Peters, havia advertit a Torrent que es trobava davant d'un «terreny crític», i ell mateix li va formular tant algunes crítiques com alguns elogis. Torrent va dir que el motiva sentir opinions discrepants, i amb relació al polèmic acte del Col·legi d'Advocats de Barcelona en què diversos assistents es van aixecar quan va parlar de presos polítics, va concloure: «Dialogar és fonamental en política, com jo avui he escoltat i no m'he aixecat i no he sortit de la sala».

També hi va haver una única intervenció a favor de les tesis de Torrent, la d'un assistent que va assegurar portar el llaç groc i que va exposar que esperava «més» de la intervenció del president de la Cambra, ja que va considerar que no va donar els motius de per què vol la independència.

Torrent, va defensar que la investidura de Jordi Sànchez s'ajusta a la llei i va argumentar que, si es va poder presentar les eleccions, no hi ha motiu ara perquè se li impedeixi que pugui convertir-se en el proper president de la Generalitat.

«Jo ho vaig dir en el meu discurs inaugural i ho he repetit: defensaré els drets polítics de tots els diputats. I el dret polític del diputat Jordi Sànchez passa avui per sotmetre's al debat d'investidura». El president del Parlament va recordar que contra Sànchez no pesa cap condemna, ja que està a la presó preventiva, i va concloure que això significa que no hi ha «cap impediment» perquè sigui investit president del Generalitat.

També va confiar que JxCat, ERC i la CUP arribaran a un acord per desencallar la investidura i va demanar al proper Govern que combini la responsabilitat amb les defensa de les conviccions, i va resumir: «Eficàcia política i dignitat democràtica».Ha dit que el proper Executiu ha de ser la síntesi de dos conceptes molt catalans com són 'el seny' i 'la rauxa': el primer es caracteritza per la "serenitat, racionalitat, la ponderació i el sentit comú", i el segon per l'arravatament, la determinació i l'entusiasme rebel.

Va demanar una legislatura a Catalunya caracteritzada per la seguretat jurídica, les polítiques públiques i l'estabilitat, i va avisar que, perquè hi hagi «pau social», és clau que es respectin les llibertats fonamentals a Catalunya, alguna cosa que considera que no es va veure en situacions com les càrregues policials de l'1-O.