Els diputats de JxCat en el Parlament Jordi Turull i Josep Rull van carregar ahir contra el també exconseller Santi Vila pel seu recent llibre i crítiques al procés sobiranista català.

En una anotació a Twitter recollida per Europa Press, Turull va explicar que va patir molt per les exconselleres que van estar preses a Alcalá Meco (Meritxell Borràs i Dolors Bassa), i ho va fer «mentre algú es recreava amb el seu ego fent un llibre plagat de falsedats», en clara al·lusió a Vila.

Rull també va criticar que, en una entrevista, Vila retragués la posició que Oriol Junqueras (ERC) va defensar en els dies previs a la declaració de la República, i va concloure: «Em sembla d'una baixesa moral indescriptible».

Va lamentar que s'ataqui Junqueras i va recordar que està a la presó i no es pot defensar directament: «Fa quatre mesos que està injustament tancat a la presó per un Estat que el reté com a ostatge (amb una nena de 2 anys i un nen de 5)». Turull, Rull i Vila van formar part del mateix Govern fins que Vila, un dia abans de la declaració de la República, va dimitir; els tres, del PDeCAT, van passar per la presó, però Vila va sortir després de passar una nit i abonar un fiança, mentre que l'altres dues van estar un mes a la presó.

També es va pronunciar sobre el llibre de Vila el vicepresident de l'ANC, Agustí Alcoberro, que va dir que «el gènere de la memòria és el més imprecís i insegur» i va defensar que encara és difícil construir un relat objectiu del que va passar el 27 d'octubre perquè va passar poc temps.

«Encara no tinc el llibre. El compraré i el llegiré», va assegurar Alcoberro, que va avisar que no renuncia a explicar algun dia la seva versió d'aquells esdeveniments.

La jutge cita Vila a declarar

La titular del jutjat d'instrucció número 3 d'Osca va citar a declarar el pròxim 25 d'abril l'exconseller de Cultura Santi Vila així com el seu successor en el càrrec, Lluís Puig, per no haver lliurat a Aragó les 44 peces d'art originàries del Monestir de Sixena que es trobaven dipositades al Museu de Lleida.

La jutge els va citar a declarar com a investigats per un presumpte delicte de desobediència, i en el cas de Vila també pel de prevaricació per haver dictat una resolució amb l'objectiu d'impedir la disgregació de la col·lecció del Museu de Lleida. El Tribunal Suprem va arxivar a finals del 2017 la denúncia de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena contra Vila i Puig per un presumpte delicte de desobediència pel fet que ja no eren aforats. Tot i això, a finals d'aquest gener el jutjat 3 d'Osca va decidir assumir la investigació en el marc de la qual ara cita a declarar l'exconseller i el conseller destituït per l'aplicació del 155.

El Tribunal Suprem va arxivar a finals del 2017 la denúncia contra els exconsellers de Cultura de la Generalitat perquè ja no són aforats, arran de la dimissió del primer i de la destitució del segon per l'article 155, i va instar al denunciant a presentar-la a l'òrgan judicial competent. L'advocat de Vilanova de Sixena, Jorge Español, doncs, va presentar la denúncia als jutjats d'Osca i aquests van ordenar el sobreseïment provisional el 29 de desembre del 2017.