El líder d'ERC, Oriol Junqueras, i la secretària general del partit, Marta Rovira, han cridat aquest divendres a superar les febleses del republicanisme a través de la creació d'una majoria àmplia i transversal per entrar "en una nova fase de país".

"Hem mesurat les nostres forces, hem constatat la nostra fortalesa però també les nostres febleses. Si la nostra fortalesa segueix intacta i som capaços de superar les nostres febleses, tirarem endavant. Per fer-ho necessitem més consistència i una majoria sòlida, àmplia i transversal per superar la divisió de blocs", escriuen en un article a quatre mans adreçat a la seva militància, recollit per Europa Press.

Es mostren convençuts que només podran transformar la realitat si acumulen una suma democràtica i pacífica ingent, i conclouen: "Com a país hem d'entrar en una nova fase. Tot el que fem --tot-- a partir d'ara ha de servir per ampliar la base".

El missatge de tots dos dirigents d'ERC arriba després que el portaveu del partit al Congrés, Joan Tardà, fes una crida diumenge passat en un altre article a estendre ponts amb els comuns i a dialogar amb els socialistes.

La missiva de Junqueras i Rovira crida a la reflexió, "a comptar fins a tres" per tirar endavant allò que generi consens i complicitats cap al projecte republicà, i per descartar allò que no ho generi.

"Hem d'anar més enllà del regateig curt, dels cops de volant. Posar les llargues per sumar i assolir tots els nostres objectius democràtics", exposen i incideixen que la força democràtica per superar els interessos de les aliances conservadores que no volen transformar la realitat necessita ser molt gran.

Un missatge que arriba després que els republicans pactessin aquest dijous amb JxCat un document amb un pla de Govern per mirar de desbloquejar la investidura de Jordi Sànchez que van enviar a la CUP, que ara els anticapitalistes estan analitzant per decidir si avalen fer president el candidat de JxCat.

En la seva carta, afegeixen que l'acumulació de força democràtica exigeix "fermesa i serenor, convenciment i intel·ligència, i esforç rigorós i sostingut", tant individual com col·lectiu, per la qual cosa criden a cadascun dels militants a fer la seva tasca de la millor manera possible, ja sigui en l'àmbit de la mobilització política, social o professional.

"Tenim un país per salvar. Un futur per construir. Necessitem que treballadors, autònoms, empresaris, camperols i estudiants siguin exemplars en la seva feina", exposen, i criden a fer-ho també a joves investigadors que vulguin dur a terme la seva feina a Catalunya connectats amb el món.

Tot això perquè consideren que sense esforços individuals i col·lectius no es construirà el futur que els catalans mereixen perquè, entre d'altres coses, no s'aconseguiran "les majories àmplies i transversals imprescindibles".

Tornar a l'autonomisme

Per a Junqueras i Rovira, la via més directa de tornar a l'autonomisme és que "l'independentisme torni a ser una minoria sorollosa que s'allunyi de la centralitat", adverteixen, i criden a abraçar els qui pensen diferent per construir el futur de manera col·lectiva i guanyar tot un país.

"Si volem una nova república, es necessiten i necessitaran aquestes majories àmplies i transversals. Cal guanyar confiances, teixir complicitats, construir la casa comuna. Això es fa en bona mesura treballant i volent. Allunyant-se de les declaracions altisonants", concreten.

Exposen que aquest futur es guanya pas a pas "començant, avui, per constituir un Govern, i fer-ne un instrument efectiu i al servei de l'interès general per construir un país per a tots".