La Fiscalia va sol·licitar al magistrat del Tribunal Suprem que investiga la causa del procés sobiranista, Pablo Llarena, que, amb motiu de l'anunciat viatge de l'expresident català Carles Puigdemont i l'exconsellera Meritxell Serret pròximament a Ginebra (Suïssa), s'estudiï la viabilitat de la seva detenció per a la seva extradició a Espanya i es «limiti la validesa» del passaport dels escapolits.

El Ministeri Públic, que a primera hora de la tarda encara no havia presentat l'escrit davant el jutge instructor, sol·licita, en primer lloc, que el Ministeri d'Afers Exteriors informi en relació a les gestions realitzades per l'expresident català i l'exresponsable de la Conselleria d'Agricultura davant els representants diplomàtics d'Espanya a Suïssa per a la seva participació en el Festival de Cinema de Drets Humans (FIFDH) i en un acte del Consell de Drets Humans de l'ONU.

A més demana que l'Oficina de Cooperació Internacional del Ministeri de l'Interior, en col·laboració amb Interpol, faci les gestions necessàries davant les autoritats competents de Suïssa amb les finalitats de determinar la viabilitat de la detenció de Puigdemont i Serret i la seva reclamació a l'efecte d'extradició.

En tercer lloc, interessa que es tramiti en el Tribunal Suprem l'adopció de mesures cautelars complementàries consistents en la «limitació de la validesa del passaport» per a Puigdemont i Serret, els quals es troben a Bèlgica des de finals d'octubre de l'any passat quan van deixar Espanya juntament amb els altres tres membres del Govern revocat Clara Ponsatí, Toni Comín i Lluís Puig.

Sobre ells es manté vigent l'ordre de detenció nacional dictada per la magistrada de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, que va començar investigant aquesta causa.

Ordres europees i internacionals

No obstant això, el mateix Llarena els va retirar les ordres europees i internacionals de detenció dictades per la jutge per evitar que es veiessin beneficiats respecte de la resta d'imputats en aquesta causa. Pablo Llarena investiga un total de 28 persones pel delicte de rebel·lió en relació amb els fets encaminats a aconseguir la independència de Catalunya.

De totes elles estan fugits els cinc membres del Govern destituït a més de l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel, que va viatjar a Suïssa dies abans de la seva declaració prevista en l'alt tribunal i que té previst acudir aquest diumenge a l'acte del FIFDH juntament amb Puigdemont i Serret.

Si finalment Puigdemont viatja a Ginebra aquest cap de setmana, es tractarà de la segona ocasió que abandona el país belga ja que el passat mes de gener ja es va traslladar a Dinamarca per participar en un acte universitari.

Al programa del festival d'aquest diumenge està prevista l'emissió del documental francès Catalogne, l'Espagne au bord de la crise de nerfs, signat per Sylvain Louvet, Gary Grabli i Julie Peyrard i que, en altres assumptes, aborda el referèndum de l'1 d'octubre i les càrregues policials.

Per ara no hi ha cap base legal per detenir Carles Puigdemont o Meritxell Serret a Suïssa. Així ho va admetre el portaveu de l'Oficina Federal de Justícia (OFJ) de Suïssa, Folco Galli, a l'ACN preguntat per la petició de la Fiscalia espanyola al Ministeri de l'Interior per saber si és «viable» detenir-los i extradir-los aprofitant el pas de Puigdemont i Serret per Ginebra els pròxims dies. Des de l'OFJ recorden que el 5 de desembre passat el Tribunal Suprem va retirar l'ordre de detenció internacional contra Puigdemont i la resta de membres del govern destituïts establerts a la capital belga. «La situació no ha canviat des de llavors, per tant, no hi ha cap base legal per a una detenció a Suïssa», va dir el portaveu.