Els agents de la Guàrdia Civil van entrar ahir a primera hora del matí a la seu d'Òmnium Cultural i van retenir set treballadors i membres de la direcció de l'entitat mentre escorcollaven les seves adreces de correu electrònic.

Fonts d'Òmnium van explicar a Europa Press que els agents van estar «segrestant el correu electrònic dels treballadors i canviant contrasenyes», i van negar que s'hagués entrat al domicili de cap treballador o membre de la junta.

La Guàrdia Civil va iniciar ahir al matí un doble dispositiu relacionat amb la investigació dels preparatius del referèndum de l'1 d'octubre: l'escorcoll a Òmnium i a la Secretaria de Difusió, situada al Palau de la Generalitat.

El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, va explicar en una entrevista a RAC1 que la instrucció del jutge per fer l'escorcoll a la seu de l'entitat indica explícitament que vigilin i que no cometin «un nou 20 de setembre perquè es podria incórrer en un delicte de sedició i rebel·lió» si es convoca una manifestació a les portes d'Òmnium. Mauri va considerar que l'operatiu és un «atac vergonyós». Centenars de persones es van concentrar ahir a la plaça Sant Jaume de Barcelona per protestar contra «la repressió» policial i els escorcolls de la Guàrdia Civil a la seu d'Òmnium Cultural i el Palau de la Generalitat. També a Girona, a la plaça del Vi l'entitat va organitzar una concentració que va congregar unes 200 persones.

Contra el «macartisme»

Per la seva banda, l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont va criticar ahir els escorcolls de la Guàrdia Civil a Òmnium Cultural i el Palau de la Generalitat: «La repressió espanyola s'ha situat entre el maccarthisme i l'intent de vexació permanent a les nostres institucions».