Amb el lema «L'Escola catalana, democràtica i cohesionadora, no té por», milers de persones van sortir ahir al carrer per defensar el «model d'èxit» que representen l'escola catalana i el sistema d'immersió lingüística davant el que consideren «atacs sistemàtics» del govern del PP i de partits com Ciutadans o Societat Civil Catalana.

Expressant un clar rebuig al «xantatge» i la «judicialització de l'educació» per part de l'Estat, la marxa va sortir del passeig de Gràcia amb ronda de Sant Pere amb destinació al passeig de Lluís Companys. Una manifestació convocada per la plataforma unitària Somescola, que integren sindicats com USTEC-STEs i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), agrupacions de famílies d'alumnes com la FAPAC o entitats com Òmnium Cultural o l'ANC.

El color verd va estar molt present en la mobilització, ja que es va demanar als assistents que portessin una peça de vestir amb aquest color.

D'aquesta manera es va voler recordar i retre homenatge a les persones mobilitzades l'any 2013 en la «marea verda» educativa a les Illes Balears, que denunciava el model de trilingüisme que va voler imposar el govern del PP encapçalat per José Ramón Bauzà.

El cantant de rap balear Valtonyc va actuar ahir com a tancament de la manifestació en defensa de l'escola catalana, impulsada per la plataforma Somescola, que va reunir diversos milers de persones a Barcelona.

L'actuació de l'artista, condemnat pel Tribunal Suprem per un delicte d'injúries, va ser el colofó d'una manifestació marcada per la pluja i que va comptar amb gran part de la comunitat universitària.

Paral·lelament, el Teatro del Barrio de Madrid va ser escenari ahir d'un nou acte en suport dels presos organitzat pel col·lectiu «Madrileños por el derecho a decidir», que ja va omplir aquest espai el passat 17 de setembre a favor del procés.

40 minuts

L'acte, al que van assistir una seixantena de persones, va servir per reivindicar l'alliberament de Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras i Joaquim Forn, cinc mesos després de l'empresonament dels «Jordis». Precisament s'hi van projectar missatges enregistrats per la dona de Jordi Sànchez, Susanna Barreda, l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel, i s'hi va llegir una carta enviada per Jordi Cuixart des de la presó de Soto del Real: «Això no va de banderes ni de nacionalismes, sinó de democràcia», afirma el president d'Òmnium.

El jurista Carlos Villa va afirmar que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena està prevaricant en mantenir els procediments per sedició i rebel·lió malgrat l'absència de violència. «Si no ho parem, no serà només Catalunya», va advertir. L'entitat va criticar el que considera un procés «autoritari, repressiu i centralitzador» de l'Estat a Catalunya i ha demanat la «immediata posada en llibertat dels presos i la fi de la persecució contra els exiliats». «Demanem a l'Estat que posi punt i final a la judicialització d'un conflicte polític», va afirmar la presentadora Pilar Parrilla. L'acte, que va comptar amb actuacions musicals, va deixar quatre cadires buides amb llaços grocs. Van destacar els missatges en vídeo que van enviar la dona de Jordi Sànchez i Anna Gabriel.

La primera, per advertir que el retrocés democràtic a Catalunya també té lloc a l'Estat; i l'exdiputada de la CUP, per agrair el suport rebut i recordar que la construcció de la República «es fa des de llaços fraternals». També s'hi va llegir una carta que Jordi Cuixart va escriure des de la cel·la 213 de Soto del Real. El president d'Òmnium recorda que el 17 de setembre de l'any passat va ser en aquest mateix espai defensant el dret a decidir i va demanar suport per lluitar contra el règim del 78. No només a Catalunya, sinó també a Madrid, Múrcia i on calgui perquè «això no va de banderes ni de nacionalismes, sinó de democràcia». A l'acte, que va acabar amb el cant de L'estaca, també hi va intervenir el jurista Carlos Villa, que va afirmar que l'1-O el poble de Catalunya va donar «una lliçó de democràcia» i que va acusar el Tribunal Suprem i el Tribunal Constitucional d'actuar com a «braç armat» del govern espanyol. El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va fer una crida des de la presó de Soto del Real per «convertir tota la impotència que sentim en militància».