Amb el lema «Ara, més que mai, seny», unes 7.000 persones, segons càlculs de la Guàrdia Urbana, van participar ahir al migdia a la manifestació a Barcelona convocada per Societat Civil Catalana (SCC) a favor de «recuperar el seny» i per exigir «un Govern de tots que respecti la llei a Catalunya». El president de SCC, José Rosiñol, en el discurs de finalització de l'acte va apujar la xifra fins als 200.000 assistents. L'exprimer ministre socialista francès, Manuel Valls, va ser la gran atracció de la marxa -que va fer un breu recorregut entre el Pla de Palau i l'estació de França- i també va comptar amb l'assistència de la plana major de Cs -encapçalada pel seu president, Albert Rivera-, el PP -amb la presència destacada de la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, l'exministre José Manuel García-Margallo, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo i el president del PPC, Xavier García Albiol- i el PSC, amb Miquel Iceta al capdavant. La manifestació va comptar amb les intervencions finals del mateix Valls, l'actriu Rosa Maria Sardà, l'exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo, els exdiputats de Cs Jordi Cañas i del PP, Juan Milián. La concentració va fer un curt recorregut d'uns 250 metres entre el Pla de Palau i l'estació de França amb gent a banda i banda de les tanques amb banderes espanyoles, catalanes, europees i de Tabàrnia, pancartes de tot tipus contra el procés i els seus dirigents i entonant càntics com «Puigdemont a presó» i «Catalunya és Espanya». L'actriu Rosa Maria Sardà va encarregar-se d'encetar els parlaments, afirmant que «espero que els catalans ens tornem a entendre», al mateix temps que disparava una bala contra el Govern espanyol. «Una part molt important del que passa a Catalunya és culpa del Govern d'Espanya. Li demano sobretot diàleg, que aprenguin a escoltar», apuntava l'actriu catalana. Milián va acusar els independentistes d'haver «apostat contra la democràcia i contra Espanya, i d'haver perdut», una sentència que va compartir Cañas, que va voler posar de relleu com «els colpistes han fugit de la democràcia en maleters». Igualment, l'exdiputat de Cs va acusar el nacionalisme català d'abanderar «un discurs xenòfob i racista».

El discurs més aplaudit pels més de 7.000 assistents a l'acte de Societat Civil Catalana va ser però el de l'exprimer ministre francès Manuel Valls, fet íntegrament en un excel·lent català. Valls va recordar el seus orígens al barri d'Horta de Barcelona i va reivindicar una vegada més una «Catalunya espanyola i europea». «Catalunya no és una cultura tancada, racista ni separatista com propugnen els independentistes», va reflexionar en veu alta l'exprimer ministre de França.

Crida a formar govern

Albert Rivera va assenyalar que «estem preparats per a unes noves eleccions» i va demanar una «reflexió» al PP i al PSOE sobre la situació de bloqueig institucional a Catalunya, motivat pel fet que l'actual llei electoral no va permetre a Cs a governar. Pel que fa a Miquel Iceta, que també va participar a la manifestació, va presentar-se com a representant d'aquell conjunt de catalans «indignats» pel fet que encara no s'hagi format Govern, passats ja gairebé tres mesos de les eleccions del 21-D. L'exministre d'Afers Estrangers José Manuel García-Margallo va dir que «el procés separatista ha fracassat», i la ministra de Sanitat Dolors Montserrat va reclamar que es «posi en marxa el rellotge del Parlament».