El Tribunal Constitucional sospesa dissoldre el Parlament el dia 30 de març i convocar noves eleccions automàticament, just el dia que farà dos mesos de la investidura fallida de Carles Puigdemont. L'alt tribunal decidirà el proper dimarts si el rellotge de la investidura està o no en marxa, però segons ha informat el diari El Confidencial, no té previst imposar cap mesura cautelar a l'espera de resoldre el cas per sentència.

Una de les opcions que està sobre la taula seria donar per vàlida la investidura suspesa del líder de Junts per Catalunya el 30 de gener, de manera que el termini per escollit un nou candidat s'acabaria el 30 de març. Una altra possibilitat seria que els dos mesos comencessin a comptar a partir de la mateixa sentència del tribunal, i per tant, els partits independentistes encara tindrien marge de maniobra. Els magistrats també tenen pendent de resoldre un recurs d'empara presentat pel PSC, que precisament demanava posar en marxa el rellotge.

«Una aberració», per l'ACM

El president de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques i alcalde de Sallent, David Saldoni (PDeCAT) ha titllat d'«aberració» la possibilitat que des del Govern espanyol i «tot l'aparell que té al voltant» es «forci» Catalunya a unes noves eleccions sense respectar els acords presos al Parlament de Catalunya amb dos intents d'investidura: la de Carles Puigdemont i la de Jordi Sánchez. Tot i això, Saldoni confia que la setmana que ve la situació es desbloquegi i es pugui formar Govern, però insisteix que si no és aquesta setmana, no ens hem de posar una «soga al coll» nosaltres mateixos perquè els responsables finals no son els independentistes sinó la imposició de l'estat de no permetre investir un president, com ja s'ha provat diverses vegades.

Per això, el president de l'ACM defensa que el focus no s'ha de posar en els terminis sinó en denunciar «aquells que realment estan impedint la normalitat en el nostre dia a dia polític», tot i que admet que l'acord hauria d'arribar «òbviament com més aviat millor per la pressa que tenim a sobre». «El que hem de fer és perseverar, seguir denunciant aquesta realitat i preparar-nos per tenir un govern ben aviat.

Preguntat sobre la possibilitat que finalment no s'arribés a temps d'evitar unes noves eleccions, Saldoni ha dit que «el fet de no poder arribar a acords és una situació anòmala però el que fem ho hem de fer no amb precipitació sinó fruit de l'acord i el treball conjunt i de coses sòlides que ens puguin portar a una legislatura llarga que ens permeti desenvolupar la feina arreu dels municipis i comarques».

La posició del PSC

Miquel Iceta, el líder dels socialistes, ha indicat sobre el recurs d'empara presentat al Tribunal Constitucional, que des del 30 de gener «estem en un llimb jurídic», el qual impedeix que els diputats i diputades elegits en les darreres eleccions puguin exercir la seva tasca per triar cap de Govern.

Iceta va justificar la seva presència i la d'altres dirigents destacats del partit socialista a la manifestació d'ahir diumenge convocada a Barcelona per Societat Civil Catalana com a representant d'aquell conjunt de catalans «indignat» pel fet que encara no s'hagi format govern, passats ja gairebé tres mesos de les eleccions del 21-D. Iceta va preveure també, que hi haurà un acord entre les forces independentistes.