La Mesa del Parlament va tramitar ahir la reforma de Llei de la Presidència de la Generalitat impulsada per JxCat que vol que la Cambra pugui fer investidures a distància, sense que el candidat estigui present en l'hemicicle.

Segons fonts parlamentàries consultades per Europa Press, Cs i PSC ja van anunciar en la reunió (on s'ha donat llum verda a la tramitació) que presentaran un recurs de reconsideració perquè la Mesa esmeni la seva pròpia decisió. Cs i PSC tenen 48 hores per presentar aquest recurs: si la Mesa ho tomba (amb tota probabilitat, perquè hi ha majoria independentista), els socialistes van anunciar que portaran la llei al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) de la Generalitat.

JxCat va demanar tramitar la llei per la via més urgent: normalment el Consell té un mes per pronunciar-se sobre peticions dels partits, però en aquest cas hauria de fer-ho en un màxim de set dies.

Les mateixes fonts assenyalen que, tenint en compte tots els recursos que PSC i Cs preveuen engegar, veuen impossible portar aquesta llei al ple de la Cambra per a la seva aprovació fins al cap de Setmana Santa.

El CGE és l'òrgan consultiu de la Generalitat que es pronuncia sobre si les lleis s'adeqüen a la Constitució i a l'Estatut, i els seus dictàmens són consultius però pesen molt en les decisions que després prenen els partits i el Govern.

JxCat va presentar la reforma d'aquesta llei a principis de febrer per investir Carles Puigdemont sense que viatgés des de Bèlgica per ser al Parlament, la qual cosa va originar polèmica tant entre els grups independentistes com amb l'oposició. La tramitació d'aquesta llei entrava llavors en confrontació directa amb el Tribunal Constitucional (TC), que havia prohibit la investidura de Puigdemont a distància i li havia fixat dos requisits: que tornés de Bèlgica i que es personés davant la justícia.

Per desembolicar el tema, el president del Parlament, Roger Torrent, va decidir demanar als lletrats de la Cambra que fessin un informe sobre si la norma presentada per JxCat entrava en confrontació directa amb l'alt tribunal.

Els lletrats van considerar constitucional tramitar la reforma de la llei, però van avisar que el recomanable era fer-ho quan ja estiguessin en marxa la legislatura i el Govern.

A la pràctica, el que van fer els lletrats va ser dir que la reforma de la llei era possible, però no per investir Puigdemont (ja que això hagués entrat en contradicció amb el TC), sinó per a investidures a distància futures.

Quan els lletrats es van pronunciar no va haver-hi controvèrsia, perquè Puigdemont ja s'havia retirat de la carrera per ser president i JxCat veia factible que Jordi Sànchez (el nou candidat) assistís al ple del Parlament per ser investit demanant permís al jutge (encara que l'hi van denegar).

Així, la polèmica tornarà a estar servida si la tramitació de la llei es fa per via d'urgència per recuperar la idea d'investir a Puigdemont o a Sànchez; i, si es fa per a investidura futures a mitjà termini, estarà per veure.

Fonts socialistes esgrimeixen que el propi informe dels lletrats és un aval a la seva sol·licitud de reconsideració, ja que deixen clar que no pot tramitar-se la norma. Paral·lelament, el president del Parlament, Roger Torrent, va avançar a la Junta de Portaveus que properament fixarà data per a un ple ordinari de la cambra.

I és que, després que Cs hagi modificat el text de la seva proposta de resolució i el nou redactat «sol·licita» la compareixença de Torrent perquè expliqui la situació de bloqueig de la política catalana i les seves possibles sortides, el document va ser admès a tràmit per la Mesa i el president va anunciar que la resolució serà tractada en aquest ple ordinari que, a hores d'ara, encara no té dia.

Hi haurà un ple ordinari. Encara no té data fixada, però la proposta de resolució de Cs demanant explicacions a Torrent pel bloqueig de la situació política ha fet que el president del Parlament hagi anunciat que el Parlament es reunirà per debatre i votar aquesta qüestió.

El primer text que havien presentat els d'Inés Arrimadas havia estat desestimat apel·lant a un defecte de forma, però no la segona versió del document, on en lloc «d'instar» a la compareixença de Torrent se «sol·licita la seva compareixença».

Pendents del jutge Llarena

El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, va confiar ahir a desencallar la legislatura a Catalunya en «les properes hores o màxim en dies», i va insistir en la necessitat d'investir un president i formar un Govern per acabar amb l'aplicació de l'article 155. En roda de premsa després de reunir-se la direcció del partit, s'ha mostrat optimista perquè no sigui necessari repetir unes eleccions catalanes: «Avui és un dia clau i poden passar coses importants».

El candidat de JxCat a presidir la Generalitat, Jordi Sànchez, preveu comparèixer avui davant el Tribunal Suprem pel recurs d'apel·lació que va presentar contra la decisió del magistrat Pablo Llarena de denegar la seva excarceració. La integrant de l'Executiva del PdeCAT Maria Senserrich va reafirmar que el candidat del partit a la Generalitat és el diputat Jordi Sànchez, i va demanar a la CUP «generositat i responsabilitat» per poder investir un candidat i formar Govern.