El fiscal del Tribunal Suprem Fidel Cadena havia demanat l'excarceració de l'exconseller català Joaquim Forn sota fiança de 100.000 euros per «raons humanitàries» a causa de «l'aparició de la tuberculina», que és la prova utilitzada per diagnosticar si existeix infecció tuberculosa.

Així ho va explicar la Fiscalia General de l'Estat en un comunicat, després que s'hagi celebrat la vista davant la sala d'apel·lacions de l'alt tribunal per resoldre el recurs presentat per l'exconseller, que porta a la presó des del passat 2 de novembre imputat per rebel·lió, sedició i malversació de cabals públics.

Segons el comunicat del Ministeri Públic, són tres els motius pels quals no es va oposar al fet que s'acordi la presó provisional eludible amb fiança de 100.000 euros. El primer són «raons humanitàries», ja que «s'ha tingut coneixement de l'aparició de tuberculina, circumstància aquesta que ha de ser tinguda en compte».

Fonts d'Institucions Penitenciàries ja van indicar a Europa Press que Forn «no té tuberculosi», sinó que «el test de Mantoux o test de la tuberculina» al qual va ser sotmès a la presó d'Estremera, en la qual està intern, va revelar que Forn va tenir «contacte en algun moment de la seva vida, possiblement en la infantesa, amb el bacil de la tuberculosi», la qual cosa no significa que pateixi la malaltia.

El segon motiu al·legat per Fiscalia és que Forn va renunciar el passat 24 de gener a l'acta de diputat «com a mostra de la seva intenció manifesta de cessament de la seva activitat política i, amb això, nul impacte del risc de reiteració delictiva».

Ja no veuen reiteració delictiva

I la tercera raó és la «falta de reiteració delictiva derivada de les seves manifestacions i/o actuacions des que es va iniciar el compliment de la mesura cautelar» de presó provisional.

El fiscal Fidel Cadena no va argumentar davant els magistrats de la sala d'apel·lacions del Suprem el canvi del criteri que mantenia el Ministeri Públic pel que fa a l'exconseller d'Interior.

Únicament es va limitar a assenyalar que actuava per ordre del fiscal general de l'Estat, Julián Sánchez Melgar.

La petició es va realitzar en aplicació de l'article 25 de l'Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal, que faculta el fiscal general de l'Estat a donar ordres directes als seus subordinats sobre assumptes específics.

Durant la vista davant la sala d'apel·lacions, la defensa de Forn va sol·licitar la seva posada en llibertat en apreciar que no hi ha risc de reiteració delictiva en els delictes de rebel·lió, sedició i malversació de cabals públics que se li imputen indiciàriament per la seva participació en el procés sobiranista.

Per la seva banda, l'acusació popular que exerceix el partit Vox ha reclamat que l'exintegrant del Govern de Carles Puigdemont continuï a la presó preventiva en considerar que no existeixen «circumstàncies noves» que modifiquin les raons per les quals l'instructor de la causa, Pablo Llarena, ha rebutjat fins a aquest moment la seva excarceració.

Així, va argumentar el paper rellevant de Forn en el control polític dels Mossos d'Esquadra durant el referèndum il·legal del passat 1 d'octubre, al mateix temps que va remarcar, en declaracions als mitjans de comunicació a la sortida de la vista, que la «suposada malaltia» de l'exconseller «no ha estat acreditada», és «un fet i no una qüestió jurídica» i, en cas de ser certa, podria ser tractada a la presó.

Les paraules de Zoido

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, va assenyalar ahir que ningú va demanar a Institucions Penitenciàries, organisme integrat en la seva cartera, els informes que acrediten que l'exconseller d'Interior de Catalunya Joaquim Forn «en cap cas» pateix tuberculosi.

«Cap institució ha sol·licitat a Institucions Penitenciàries informes mèdics relatius a l'exconseller senyor Forn», va assenyalar Zoido abans de la sessió de control al Govern central al Senat en ser preguntat sobre la petició del fiscal del Tribunal Suprem Fidel Cadena d'excarcerar aquest exdirigent per «raons humanitàries».

Zoido es va referir a la informació que disposa Institucions Penitenciàries després d'assenyalar que «les causes o raons» per les quals la Fiscalia sol·licita l'excarceració de Forn «les haurà d'explicar la Fiscalia».