El president del Parlament, Roger Torrent, ha comparegut per segon cop aquest dimecres en una declaració institucional sense preguntes per anunciar que, després de fer la preceptiva ronda de consultes als grups per telèfon, ha convocat el ple d´investidura per a aquest dijous a es 17:00 hores. A més, ha proposat que el candidat a la presidència de la Generalitat sigui el diputat de JxCat i número tres de la llista, Jordi Turull. Torrent ha volgut justificar l´avançament dels contactes previstos per dijous i del propi ple assegurant que així "seran els diputats de la cambra els que decidiran si Turull serà o no el proper president en un pel d´investidura efectiu". "Posem la política al centre de tot. Demà els representats de la sobirania popular de Catalunya ens reunim per fer el que ens toca fer sempre: parlar, debatre i finalment, votar", ha afegit.

Relacionades

En un breu discurs fet des del despatx d´audiències del Parlament, Torrent ha explicat que proposa Turull per a la investidura perquè després de la ronda de consultes ha "certificat que l´únic candidat proposat i qui més suports pot assolir". El president del Parlament, a més, ha recordat que a la compareixença del matí ja ha remarcat el seu "compromís per defensar la dignitat del Parlament, preservar el mandat democràtic i els drets de tos els diputats". "Tots som conscients dels moviments i ingerències sobre el Parlament que hem viscut en els darrers dies i setmanes. Lamentablement, s´han dut a terme vulnerant els drets polítics de Jordi Sànchez, però també es podrien produir divendres", ha destacat el president, recordant que l´impediment del Tribunal Suprem perquè el segon candidat de JxCat assistís a la sessió d´investidura ha provocat la retirada de la seva candidatura.

Turull: És un "honor immens"

El mateix Turull ha afirmat que és un "honor immens" ser candidat a presidir la Generalitat i ha afegit que si aquest dijous és escollit president treballarà "amb diàleg amb tothom i per a tothom". Turull ho ha dit a través d'una piulada a les seves xarxes socials després que el president del Parlament, Roger Torrent, hagi anunciat la seva candidatura pel ple d'aquest dijous. El candidat ha afegit que si el ple del Parlament li dona la seva confiança treballarà "sense descans pel progrés i protecció dels 7,5 milions de catalans, els seus drets, la seva llibertat i els seus mandats democràtics".

La CUP no decidirà el suport fins demà

La CUP no decidirà si dona finalment suport a la investidura de Jordi Turull (JxCat) fins aquest dijous a la tarda, dues hores abans de la sessió que ha convocat el president del Parlament, Roger Torrent. I la posició dels quatre diputats de la CUP -fins ara s'havien mantingut en l'abstenció al marge del nom del candidat- dependrà del que decideixin les bases i s'anunciarà després d'una reunió del Consell Polític i del Grup d'Acció Parlamentària (GAP) a les 15h.

Així ho han explicat els portaveus del secretariat Lluc Salellas i Mireia Boya en roda de premsa aquest dimecres a la nit després d'una reunió de la direcció. El secretariat plantejarà ara uns documents a les bases-els militants debatran per correu electrònic- i cada assemblea local i territorial fixarà posició sobre el sentit del vot dels cupaires al ple. Salellas ha lamentat que JxCAT i ERC hagi convocat el ple d'investidura de manera "unilateral" i ha explicat que han optat per retornar el debat a les bases després de l'anunci del Tribunal Suprem de cara divendres, un context d'"excepcionalitat repressiva".

Puigdemont: Serà "un gran president"

Per la seva part, l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha assegurat aquest dimecres que Jordi Turull serà "un gran president per revertir els efectes de l'155, fer respectar el resultat del 21D i garantir la legitimitat de les institucions nacionals catalanes".

En una piulada al seu perfil de Twitter recollit per Europa Press, ha assegurat: "És un home honest i treballador. Cap maniobra de l'Estat pot esquerdar la seva dignitat".

Ho ha dit després que el president del Parlament, Roger Torrent, hagi proposat formalment com a candidat per a president de la Generalitat a l'exconseller i diputat de JxCat Jordi Turull, i hagi convocat per a aquest dijous a les 17 hores el ple d'investidura.

També el portaveu de Junts per Catalunya, Eduard Pujol, ha donat per fet que Jordi Turull serà investit demà president de la Generalitat amb la moria de vots del Parlament. Ho ha dit al canal 3/24, en una entrevista en què, després no ha revelat si hi ha cap acord amb la CUP -formació els vots de la qual són necessaris per aconseguir la majoria absoluta, ja que JxC i ERC en tenen 66 i la xifra necessària en primera volta és de 68- i ha negat que Carles Puigdemont i Toni Comín tinguin intenció de renunciar a l'escó -això permetria fer córrer les llistes independentistes i tenir 66 diputats amb possibilitat de votar, per aconseguir investir Turull en segona volta.

"Estem contents perquè hem resolt una situació molt complicada", ha afirmat Pujol, que ha considerat que el ple permetrà "defensar la sobirania del poble de Catalunya".

També ha afirmat que Jordi Turull serà "un excel·lent candidat" i un "molt bon president" de la Generalitat i ha evitat aventurar què pot passar divendres, si finalment Turull és investit i es presenta davant del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena com a president.

El PSC, contrari "a forçar procediments i terminis"

El president del grup parlamentari PSC-Units, Miquel Iceta, ha traslladat al president del Parlament, Roger Torrent, que el seu grup és "contrari a forçar procediments i terminis". A través d'una piulada a les xarxes socials, Iceta ha confirmat la trucada que ha rebut de Torrent en el marc de la ronda de consultes telefònica que ha fet aquest dimecres a la nit i s'ha mostrat contrari a que s'hagi precipitat el ple d'investidura. El socialista ha afegit que el seu grup està "compromès a preservar el normal funcionament de les institucions".

Altres reaccions a la decisió de Torrent

Inés Arrimadas, ha considerat aquest dimecres "una vergonya que segueixin degradant al Parlament" després de rebre la trucada del president de la cambra, Roger Torrent, per comunicar-li la convocatòria d'un ple d'investidura el dijous amb Jordi Turull com a candidat.

En una piulada al seu perfil de Twitter recollit per Europa Press, ha dit que és "una vergonya que segueixin degradant al Parlament, utilitzant-lo com el seu escenari particular per al xou del 'Procés' i per seguir alimentant el xoc i l'enfrontament".

"No tenen una altra ocurrència que proposar un imputat per malversar fons públics amb una greu situació judicial", ha subratllat.

El president del PP català, Xavier Garcia Albiol, ha considerat aquest dimecres "un frau de llei" la convocatòria del ple d'investidura de Jordi Turull com a candidat a la Presidència de la Generalitat.

En una piulada al seu perfil recollit per Europa Press, ha dit que la convocatòria "vulnera els drets dels diputats i que van a acabar de trepitjar la imatge de Catalunya al món".

"Tot propi de repúbliques bananeres", ha afirmat el dirigent popular després de rebre la trucada del president del Parlament, Roger Torrent.