El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va assegurar ahir que espera que hi hagi un Govern a Catalunya «al més aviat possible», perquè, segons va dir, «cal tornar a la normalitat» en aquesta comunitat autònoma.

Al seu parer, es tracta de proposar un «candidat net» a la investidura» per «mirar cap endavant» i «construir» entre tots «alguna cosa positiva».

Així es va pronunciar Rajoy al Congrés, on es va sotmetre a les preguntes de control dels grups de l'oposició, entre elles una del diputat gironí del PDeCAT, Jordi Xuclà, en la qual va aprofitar per tornar a urgir la formació d'un Govern a Catalunya.

Dimarts, el fins ara candidat de JxCat a la Presidència de la Generalitat, Jordi Sànchez, va declarar davant el Suprem que està disposat a renunciar al seu escó i fins i tot a deixar la política per sortir en llibertat, la qual cosa obre pas a la candidatura de Jordi Turull, que va ser portaveu del Govern de Carles Puigdemont, i que està en llibertat sota fiança.

En ser preguntat si espera que hi hagi ja un Govern a Catalunya, Rajoy ha respost: «Esperem-ho. Al més aviat possible».

«Cal tornar a la normalitat», va manifestar, abans d'entrar a l'hemicicle acompanyat per diversos membres del Grup Popular. Després, arran de la pregunta Xuclà, el cap de l'Executiu espanyol ha afirmat que els dirigents independentistes han "trencat tots els límits», «s'han saltat la llei», han «dividit la gent» i han «fet fora les empreses».

En defensa de De los Cobos

Rajoy, va defensar el «canvi de destinació» del coronel Diego Pérez de los Cobos, coordinador del dispositiu policial durant el referèndum de l'1 d'octubre a Catalunya i ara nou responsable de la Guàrdia Civil a Madrid, una decisió que ha enclavat en les competències pròpies de la direcció general de l'Institut Armat.