Dues persones van morir atrapades per una allau ahir al matí a la vall de Conangles, a l'Aran, segons van informar els Bombers de la Generalitat. A més, una tercera persona va resultar ferida greu amb politraumatismes i va ser evacuada a l'hospital de Vielha.

L'avís es va produir quan passaven cinc minuts de les deu del matí en una zona propera a la boca sud del túnel de Vielha.

Segons els Bombers, els tres atrapats per l'allau estaven fent treballs d'estudi i de recerca a la zona. Fins al lloc es van desplaçar Pompièrs d'Aran i efectius del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) amb un helicòpter. També es van desplaçar a la zona els Mossos amb la Unitat d'Intervenció en Muntanya i el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) amb un helicòpter medicalitzat. Protecció Civil va recordar que el perill d'allaus és marcat, 3 sobre 5, a tots els sectors del Pirineu i del Prepirineu i que està augmentant lleugerament al Pirineu Oriental.

Els Mossos d'Esquadra van precisar que només el ferit crític en l'allau és treballador del Centre de recerca d'Alta Muntanya de la UB, tot i que en un principi s'havia dit que les dues víctimes en l'allau també hi treballaven. El ferit és un veí de la Vall de Boí (Alta Ribagorça) d'origen Basc de 44 anys. Aquest investigador anava acompanyat de dos amics, que no són treballadors d'aquest centre ni estan vinculats a la UB; un veí de les Bordes de Vilaller (Alta Ribagorça) d'origen basc de 43 anys i un veí de Benasc (Aragó) de 39 anys. Mentre que l'investigador de la UB el van poder rescatar amb vida, els dos homes que l'acompanyaven van patir una aturada cardiorespiratòria i els equips d'emergències ja no van poder fer res per salvar-los la vida.

(En aquesta actualització es va precisar que només una de les tres persones víctimes de l'allau de la Vall d'Aran era treballadora del Centre de Recerca d'Alta Muntanya de la UB)

Juanmi Riu, responsable del Grup de Rescats de Muntanya dels Pompièrs d'Aran, va dir que les tres persones anaven perfectament equipades i gràcies a l'aparell de detecció en cas de quedar colgat per una allau (ARVA) que portaven els va facilitar molt la feina de localització.

A primera hora d'aquest dijous, els tres homes van sortir de l'edifici que té, el Centre de Recerca d'Alta Muntanya de la UB, a la boca sud del túnel de Vielha per dirigir-se al Lac Redon per fer treball de camp i anàlisis de l'aigua per un estudi. Davant la impossibilitat de contactar amb l'investigador, el responsable de l'equip, va donar l'alerta. De manera immediata es va activar l'operatiu de recerca i amb un temps rècord es van localitzar les tres persones.

A la zona el perill d'allaus estava a nivell 3 sobre 5 però segurament a la muntanya hi havia plaques formades pel vent que van desencadenar l'allau.

Localitzats en 3 minuts

Els equips de rescat es van desplaçar a la zona amb helicòpter i al cap de tres minuts d'arribar al lloc van localitzar la primera víctima semienterrada. Aquesta persona estava conscient amb múltiples fractures. Els Pompièrs van detectar el senyal d'una segona ARVA i amb 5 minuts va estat localitzada enterrada a pocs metres de profunditat. A un lateral de l'allau van localitzar, pocs minuts després, la tercera persona del grup també semienterrada. Aquestes dues persones presentaven una aturada cardiorespiratòria i els equips d'emergències ja no van poder fer res per la seva vida.

La Unitat d'Intervenció de Muntanya dels Mossos van rescatat les víctimes amb helicòpter i els van traslladat fins a la boca sud del túnel de Vielha. Des d'aquest punt, ja amb vehicle fins a l'Institut de Medicina Legal de Lleida per practicar-los l'autòpsia.