El secretari d'Estat d'Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, va instar ahir en el Senat al fet que els partits independentistes donin explicacions per «la gran mentida que han ordit» al seu parer amb el procés sobiranista i va defensar el treball del Govern en aplicació del 155 a Catalunya, que, en la seva opinió, ha retornat la normalitat a l'administració i a la societat catalanes.

Així va contestar Bermúdez de Castro al Senat, en la seva compareixença per donar compte sobre l'aplicació del citat article constitucional i davant les crítiques d'ERC i PDeCAT, que han responsabilitzat el Govern central de «trencar el pacte constitucional» a Catalunya amb l'aplicació d'aquest precepte.

ERC va titllar de «ocupació» les mesures extraordinàries de l'Executiu, mentre que l'antiga CDC ha acusat la Moncloa de posar «l'espasa de Dàmocles» judicial sobre Jordi Turull quan es va conèixer la seva candidatura a la Generalitat.

El secretari d'Estat va replicar al portaveu del PDeCAT, Josep Lluís Cleries, que «torni a la normalitat» i li va recordar la seva etapa com a conseller en el Govern d'Artur Mas, quan era «autonomista».

«No crec que vostè es cregui el que ha dit, què despengem el telèfon i truquem el jutge. De debò que ho diu seriosament?», va contestar.

A Miquel Ángel Estradé, d'ERC, el va replicar amb ironia que l'ocupació que denuncia de l'Estat a Catalunya es redueix a tres càrrecs administratius perquè ha dit que si és una ocupació, aquesta és molt «fluixa».

«Els agradaria que hi hagués hagut una ocupació i no n'hi ha hagut», ha retret al representant d'ERC.

A la vegada, Bermúdez de Castro va contestar a Estradé que la ruptura del pacte constitucional realment es va produir els passats 6 i 7 de setembre durant el ple en el Parlament, quan va impulsar les lleis del referèndum i de transitorietat.