L'eurodiputat Josep Maria Terricabras ha considerat "absolutament lamentable que en un país de l'Europa civilitzada la gent hagi de marxar a l'exili o hagi d'anar a la presó per delictes inventats".

Eurodiputat per ERC, Terricabras ha reaccionat així a la decisió de Marta Rovira, secretària general d'ERC, d'emprendre el camí de l'exili per evitar un possible empresonament. "Em sembla que fa molt ben fet Marta Rovira, a la qual estimo molt", ha dit.

"Suposo que deu haver marxat amb la seva filla, o que la podrà tenir sovint, i ho resistirà millor. Perquè la presó, que pot ser per alguns un acte de resistència i protesta, el que fa és invisibilitzar les persones", ha explicat l'eurodiputat, que ha visitat la redacció del Diari de Girona a propòsit de la presentació del seu nou llibre, "Allò que som" (Edicions de 1984).

Segons Terricabras, la pel·lícula "El sopar", de Pere Portabella, deixa clar que "el que pretén la presó és aniquilar-te". El primer que fa la presó és "fer-te invisible i després destruir-te, de manera que quan surtis te'n vagis cap a casa i no tornis a l'acció política. Em sembla que evitar la presó és important. I la decisió que ha pres la Marta Rovira és esplèndida".

El polític, que va ser director de la Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani de la UdG, considera "una desgràcia" tenir set persones a l'exili: "És terrible perquè no hi haurien d'estar, però és bo que n'hi hagi set perquè a fora aquestes coses es valoren molt, la gent queda estupefacte. Els meus col·legues eurodiputats de diferents grups parlamentaris i de diferents països queden absolutament al·lucinats que passi això", assegura.

Terricabras afirma que a cap altre país europeu no passa això. "Hauria sigut motiu de protestes europees i, en canvi, amb Espanya es calla. Aquesta és la preocupació, inquietud i ràbia que ens fa això. Com pot ser que protestem tots tant a l'Eurocambra contra el que passa a Hongria i a Polònia, i no es digui res del que passa a Espanya?"

President del grup de l'Aliança Lliure Europea al Parlament Europeu, Terricabras confia que "totes aquestes pressions que ara estem fent, i que mentre augmenten els presos també aniran creixent, a més de la reactivació de les pressions al carrer, acabaran per obrir els ulls a molta gent d'Europa que entendrà que Espanya els ha enganyat. L'Espanya de la corrupció del PP, l'Espanya de la llei mordassa, l'Espanya de la persecució de les llengües, va quedant en evidència", conclou.