L'advocat de Clara Ponsatí, Aamer Anwar, va explicar que l'exconsellera es lliurarà avui a les autoritats escoceses. Anwar, que és rector de la Universitat de Glasgow, va detallar que es presentaran «voluntàriament en una comissaria d'Edimburg» i que l'exconsellera d'Ensenyament destituïda pel 155 «serà posada a disposició judicial amb una vista on totes les parts seran escoltades». «Esperem que la deixin en llibertat i que es faci un judici d'aquí a unes setmanes o mesos», va explicar, tot detallant que argumentaran que «hi ha un abús dels drets humans».

El rector de la Universitat de Glasgow va anunciar que portarà la defensa de l'exconsellera. «Defensaré Clara Ponsatí dels intents d'Espanya d'extradir-la en el que considero que es tracta d'un cas de persecució política», va afirmar. «Crec que no hi ha garantia que els drets humans de Ponsatí siguin respectats als tribunals espanyols», va sentenciar Anwar, que va adjuntar l'enllaç a una notícia de la BBC on s'informa de l'ordre d'arrest.

Per la seva part, la ministra principal d'Escòcia, la nacionalista Nicola Sturgeon, va admetre que el seu govern no pot intervenir en sol·licituds d'extradició com en el cas de l'exconsellera catalana. En un fil de missatges a Twitter, Sturgeon va mostrar el seu suport i el del seu govern al dret de Catalunya a la seva autodeterminació, i va rebutjar la decisió d'Espanya de «detenir i empresonar» els líders independentistes catalans, però va recordar que no pot fer res davant una euroordre com la que reclama la detenció de Ponsatí. «La nostra policia i els tribunals estan legalment obligats a seguir els tràmits pertinents. Però això no canvia la visió política del govern escocès», va explicar la líder escocesa.

«Sé que molts voldrien que el govern escocès pogués fer o dir més, i ho entenc. Però també espero que s'entengui la importància de protegir el procés i la independència del nostre sistema legal», va assegurar la ministra principal d'Escòcia.

Les crítiques de Sturgeon van ser immediatament desautoritzades pel Govern britànic. «La nostra posició és ben coneguda: volem veure que es respecti l'imperi de la llei i la Constitució i que Espanya segueixi unida», va assenyalar l'Executiu britànic en un comunicat oficial. Respecte la petició d'extradició, Londres va assenyalar que «es tractarà segons els procediments legals establerts».

Ponsatí va ser una dels membres del Govern de la Generalitat que van ser a Bèlgica després de la proclamació de la República catalana del 27 d'octubre i l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, que la cessava com a consellera.

L'exconsellera va anunciar el 10 de març que abandonava Bèlgica i es reincorporava a la Universitat de Saint Andrews. «L'exili català arriba al Regne Unit: gaudint de la meva llibertat de moviments com a ciutadana europea, aquesta setmana m'he reincorporat a St. Andrews», va explicar.