El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, va emetre ahir un missatge institucional per demanar «calma» als catalans, després que es conegués la detenció a Alemanya de Carles Puigdemont. Mentre arreu de Catalunya els sobiranistes protestaven per la situació de Puigdemont i dels «presos polítics» independentistes, Torrent va voler fer aquesta crida i insistir en la necessitat de crear «un front comú pels drets i llibertats». És per això que va anunciar que avui iniciarà contactes amb partits polítics i agents socials amb la intenció «d'articular una resposta unitària» a la situació actual. El president del Parlament va carregar contra l'Estat per propiciar «els moments més foscos de la democràcia», i el va acusar de posar en risc «els fonaments d'Europa». Segons ell, «el president Puigdemont ho és en virtut de la decisió lliure, sobirana i democràtica dels seus conciutadans expressada en el Parlament. I cap jutge, ni cap govern, ni cap funcionari té la legitimitat per cessar, i encara menys perseguir, el president de tots els catalans».

Després de mostrar-se «indignat» per la situació i enviar «l'escalf» a les famílies dels «presos i exiliats» especialment, Torrent va assegurar que davant «d'aquest context especialment injust», tenia la necessitat de «fer una crida a la calma i a la responsabilitat de tothom». «No tinc cap dubte que la societat catalana actuarà com sempre ha fet: des de la no violència i la fermesa», va dir, després que durant tota la tarda se succeïen les mobilitzacions a Catalunya, en algunes de les quals es van produir enfrontaments entre manifestants i Mossos .

Per a Torrent, la situació «exigeix una sortida política, no judicial». «Ho hem defensat sempre i ara és més pertinent que mai», va etzibar. I recordant la seva proposta de dissabte per crear «un gran front social i democràtic de defensa de les llibertats i els drets del país, que tingui traducció a la societat civil i que fins i tot pugui arribar a cristal·litzar a les institucions», va avançar que s'hi posa a treballar immediatament. «Demà mateix començaré a treballar amb partits, sindicats, entitats i organitzacions rellevants de la societat civil per tal d'articular una resposta conjunta i unitària. L'hora és greu. L'excepcionalitat, evident. I la causa de la democràcia està per sobre de qualsevol interès», va assegurar.