L'advocat de l'exconsellera de la Generalitat Clara Ponsatí, Aamer Anwar, ha dit aquest dimecres que la seva clienta rebutja haver comès els delictes que li atribueix el Tribunal Suprem: rebel·lió i malversació, i que els càrrecs tenen "una motivació política i són una grotesta distorsió de la realitat".

Així s'ha expressat després de la vista al Jutjat de Primera Instància d'Edimburg (Escòcia), després que hagi quedat en llibertat sota fiança per a ella, i ha anunciat que s'ha fixat la vista sobre la seva extradició dijous 12 d'abril.

Ho ha dit als periodistes en sortir del tribunal, on Ponsatí --que no ha fet declaracions-- ha estat traslladada des de la comissaria de la Policia on s'havia lliurat al migdia en compliment de l'Ordre europea de detenció i entrega (OEDE) emesa pel Tribunal Suprem.

A les portes del tribunal s'ha concentrat un grup de persones amb banderes estelades i altres escoceses per mostrar el seu suport a l'exconsellera d'Ensenyament.

Segons l'advocat, Ponsatí no pot creure que se la faci responsable de la violència i ha assegurat que l'1-O la població catalana "volia expressar el dret democràtic per decidir la seva destinació".

Ha asseverat que "la brutal violència va ser responsabilitat de la policia espanyola" i dels 6.000 policies que van atacar la població catalana per ordre del Govern espanyol, en les seves paraules.

Ha traslladat que Ponsatí creu que Espanya no ha seguit el procés adequat i no pot garantir la independència de la justícia, a més de considerar que ha abusat repetidament dels drets polítics de la població catalana.

L'advocat ha destacat que Ponsatí ha celebrat la decisió de la justícia escocesa i que ha agraït el respecte i dignitat proporcionats per la policia i la justícia escoceses.

Anwar ha admès que, malgrat que hi ha una vista pel 12 d'abril, queda un llarg camí per davant, i ha mostrat la seva confiança en el sistema judicial independent escocès, "com hauria de ser en una democràcia".

L'exconsellera ha viscut uns dies "complicats" però ha volgut agrair als escocesos que s'han mostrat com a veritables amics dels catalans en moments complicats, ha destacat.

Agraïments

En un vídeo penjat pel seu advocat a Twitter, Ponsatí ha agraït "des del més profund del cor" a les persones que han contribuït a sufragar la seva defensa --ja ha recaptat més de 166.000 lliures esterlines per micromecenatge fins a aquest dimecres a la tarda-- i a la causa catalana.

També ha agraït als escocesos i tota la població britànica que donen suport a la democràcia.