L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont s'ha integrat "sense problemes" a la presó de Neumünster, que segueix la seva rutina diària sense alteracions, ha explicat a Efe la directora del centre penitenciari, Yvonne Radetzki.

La directora, que ha respost a les preguntes d'Efe a través de correu electrònic, ha dit que el polític independentista, reclamat per la Justícia espanyola per rebel·lió i malversació de fons públics, es troba bé, tenint en compte les circumstàncies, i els ha dit que se sent a gust.

"Té bona salut i participa en la rutina diària del centre. No vol cap estatus especial, sinó ser tractat amb total normalitat", ha apuntat Radetzki, que ha tingut ocasió de parlar personalment amb Puigdemont.

Els funcionaris de la presó es comuniquen amb ell principalment en anglès, tot i que algun d'ells parla també un bon espanyol i, si calgués, el centre podria sol·licitar l'assistència d'un intèrpret.

"A causa de la seva forma de ser tranquil·la i agradable s'ha integrat sense problemes", ha recalcat la directora.

Se li ha assignat una de les cel·les individuals del centre, que tenen entre 7 i 9 metres quadrats, un llit, un escriptori, un armari i televisió, a més d'un inodor i un lavabo.

A les zones comunes, també, hi ha telèfon i els presos el poden usar lliurement si en l'ordre de presó no s'ha indicat allò contrari, però no tenen accés a internet.

Com la resta de reclusos, és lliure de participar en les activitats, tant educatives com de temps lliure, que ofereix el centre, on els reclusos poden obtenir el graduat escolar o realitzar una formació professional en branques com el forn, la cuina, l'electrònica o l'ebenisteria.

Els companys de presó, segons Radetzki, han mostrat "molta comprensió" davant l'arribada al centre d'un pres rellevant i fins i tot ha rebut suport d'algun d'ells, que diuen que "no hauria d'estar aquí, ell no és com nosaltres".

La rutina no s'ha modificat per l'arribada de l'expresident de la Generalitat, encara que des de la direcció es destaca que rep molt correu, "davant l'extraordinari interès polític i públic" del cas, i s'han fet canvis mínims en les visites externes, davant la gran presència mediàtica a les portes del centre.

La jornada per als reclusos comença aviat i a les 6:30 hores (mitja hora més tard en caps de setmana i festius) ja es comença a servir l'esmorzar, el dinar arriba al migdia (a les 11:15 hores en caps de setmana), i el sopar comença a les 17:00 hores diàriament i mitja hora abans en dissabtes i festius.

Per a les 20:00 hores (les 17:00 hores en caps de setmana i festius) els presos estan ja tancats en les seves cel·les, segons l'horari facilitat per la presó.

"La situació no és l'habitual per a la presó de Neumünster, però puc dir amb la consciència tranquil·la que cap treballador se sent aclaparat", ha assegurat Radetzki per destacar la preparació i alta qualificació del personal.

La presó, amb capacitat per a 571 reclusos, va ser construïda entre 1901 i 1905 i acull a detinguts en presó preventiva o condemnats per delictes menors.