La Policia Nacional va detenir els dos agents dels Mossos d'Esquadra que acompanyaven el diumenge passat Puigdemont quan va ser detingut a Alemanya, segons informen a Europa Press fonts policials. Tots dos anaven amb l'expresident del Govern català en la furgoneta que el traslladava en direcció a Bèlgica.

L'historiador José Luis Alay Rodríguez, que era una de les quatre persones que acompanyaven Carles Puigdemont, també va ser detingut. Tots ells van quedar a la nit en llibertat amb càrrecs després de declarar. L'arrest d'Alay es va produir a les 19.20 hores per agents de la Comissaria General d'Informació. Se l'acusa d'un presumpte delicte d'«encobriment» per haver ajudat a sostreure de l'acció de la justícia l'expresident de la Generalitat en un país estranger. Alay és també empleat de la Diputació de Barcelona, on exerceix com a Comissionat de Relacions Internacionals. Un lloc eventual pel qual estaria cobrant 80.000 euros l'any, segons publicava El Confidencial. El quart acompanyant és l'empresari gironí Jami Matamala, que de moment no ha tornat a Catalunya. Tanmateix, ahir la Policia Nacional li va obrir diligències per detenir-lo. Les detencions de Xavier Goicoechea Fernández i Carlos de Pedro López es va produir ahir al migdia a Barcelona i són fruit de les investigacions de la Comissaria General d'Informació en el marc de les Diligències d'Investigació incoades per la Fiscalia de l'Audiència Nacional per un presumpte delicte d'encobriment.

En concret, el mosso Carlos López va ser detingua l'aeroport del Prat, quan torna en un vol procedent de Brussel·les. Per la seva banda, Xavier Goicoechea va ser detingut als voltants del seu domicili, a la localitat de Vilassar de Mar (Barcelona).

La Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional va obrir una investigació a aquests dos agents de la policia autonòmica catalana i enviament aquest dimarts a la Fiscalia de l'Audiència un informe per determinar si tots dos havien incorregut en alguna conducta delictiva per haver ajudat Puigdemont a sostreure's de l'acció de la Justícia.

La Fiscalia de l'Audiència Nacional va incoar diligències d'investigació per depurar les possibles responsabilitats penals en les quals haurien pogut incórrer, a més dels dos mossos, dues persones més que acompanyaven Puigdemont al moment de la seva detenció, l'empresari Josep María Matamala i l'historiador Josep Luis Alay. Un jutge envia Ferran López i la cúpula de Mossos a l'AN per presumpta sedició l'1-O. Els retreu envair funcions judicials en interpretar les ordres del TC i TSJC.

La cúpula, a l'Audiència Nacional

Paral·lelament, el Jutjat d'Instrucció 3 de Cornellà de Llobregat es va inhibir en favor de l'Audiència Nacional en la causa que instruïa sobre l'1-O, en considerar que existeixen indicis d'un presumpte delicte de sedició contra vuit comandaments de la cúpula dels Mossos d'Esquadra, va informar el TSJC. Els comandaments que apareixen en l'acte, i que van elaborar les pautes d'actuació del dispositiu per impedir el referèndum, van ser l'exmajor Josep Lluís Trapero (ja investigat per l'Audiència), els comissaris superiors Ferran López (actual cap del cos) i Joan Carles Molinero, entre d'altres.