L'ONG Proactiva Open Arms està estudiant comprar un vaixell per continuar amb la seva tasca de salvament de refugiats al Mediterrani, ja que la confiscació del seu vaixell almirall al port italià de Pozzallo podria allargar-se molt temps. En els propers dies començaran a veure algun navili que podrien comprar, gràcies als suports que reben, i que probablement es tractarà d'un vaixell que està actiu i que estaria preparat per salpar.

El vaixell retingut a Sicília, l' Open Arms, va ser una donació i va requerir una inversió per engegar-lo, per a la qual van iniciar una campanya de micromecenatge, però aquesta vegada utilitzaran les donacions que reben, que usen també per a les despeses legals i per mantenir la tripulació que és a Itàlia.

L'organització té actualment un altre vaixell, el veler Astral, fruit d'una cessió a l'estiu de 2016 i que es dedica sobretot a fer campanyes de sensibilització, però que també està «preparat» per si necessita sortir; i anteriorment van llogar el Golfo Azzurro, un vaixell que van usar des de gener a agost de l'any passat.

L' Open Arms porta bloquejat a Pozzallo des del 18 de març, quan va ser retingut a petició de la Fiscalia, i dimarts el jutge d'instrucció de Catània, Nunzio Sarpietro, va acceptar que es mantingués retingut, però va considerar que només subsisteix el delicte d'immigració clandestina, i no el d'associació per delinquir, i del qual el fiscal de Catània, Carmelo Zuccaro, acusava l'ONG.

L'entitat de Badalona ha alertat que les persones segueixen sortint de països com Líbia i fugint de conflictes, fet pel qual veuen necessari tornar al mar per salvar-los.

Paral·lelament, l'ONG va rebre la notificació oficial de l'acte del jutge que ratifica la detenció del seu vaixell al port sicilià de Pozzallo, encara que el comunicat està en italià i no es farà efectiu fins que no arribi en castellà, seguint el procediment. Està previst que avui rebin aquesta notificació, moment en què passarà a ser oficial la confiscació.