El Govern alemany no té intenció de vetar una eventual decisió de la Justícia d'extradir a Espanya l'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont, com volen els advocats de la defensa, segons informacions del setmanari "Der Spiegel".

L'Executiu de Angela Merkel, apunta la revista citant fonts governamentals, considera que donar aquest pas -el veto- seria una "ofensa jurídico-política cap als estats federats", als quals s'han transferit les competències d'autoritzar les extradicions.

Puigdemont, processat a Espanya per rebel·lió i malversació de fons públics en el marc del procés secessionista, va ser detingut diumenge passat al nord d'Alemanya poc després de creuar la frontera danesa i enviat a la presó mentre la Fiscalia de l'estat de Schleswig Holstein estudia l'euroordre espanyola.

La Fiscalia ha de decidir, previsiblement després de Setmana Santa, si demana l'extradició a l'Audiència Territorial de Schleswig, encarregada de la resolució del cas.

Segons "Der Spiegel", la Fiscalia s'ha posat ja d'acord amb el Ministeri alemany de Justícia, que no té intenció de vetar una eventual extradició.

En conversa telefònica el mateix diumenge, després de la detenció de Puigdemont, la titular de Justícia, la socialdemòcrata Katarina Barley, el ministre d'Exteriors, Heiko Maas, el responsable de la Cancelleria, Helge Braun, i el secretari d'Estat d'Interior, Hans-Georg-Engelke van estar d'acord que no hi ha d'haver "cap intromissió política" en el cas.

L'advocat alemany contractat per Puigdemont, Wolfgang Schomburg, ha demanat públicament al Govern que faci ús de la possibilitat que li ofereix la llei de no autoritzar una eventual extradició del polític català.

En l'ordre europea i internacional de detenció i entrega emesa pel jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena es ressalta que Puigdemont va ignorar els avisos de l'eventual escalada de violència a Catalunya si l'1 d'octubre se celebrava el referèndum, considerat il·legal per la Justícia espanyola.

El document, a què ha tingut accés Efe, recorda que Puigdemont està processat per un delicte de rebel·lió, penat amb fins a 25 anys de presó, i un altre de malversació de cabals (fins a 8 anys de presó), dues infraccions penals per les quals va demanar la seva detenció.

Segons experts juristes consultats per Efe, l'existència o no de violència serà clau per a una eventual extradició a Espanya de Puigdemont pel delicte de rebel·lió.

Afegeixen que aquest delicte té similituds amb el d'"alta traïció" recollit en el Codi Penal alemany.

Aquest fixa que aquell que "amb violència o amenaça de violència" atempti contra l'existència de la República Federal d'Alemanya o intenti canviar l'ordre constitucional serà condemnat a la presó, en casos greus amb penes d'entre deu anys i cadena perpètua, i en casos lleus amb entre un i cinc anys.

En declaracions a "Der Spiegel", l'expresident el Tribunal Suprem Thomas Fischer ha considerat que "no és evident que el senyor Puigdemont tingués la intenció de desestabilitzar Espanya per mitjà de la violència".