En el cas que la Justícia alemanya decideixi lliurar l'expresident català Carles Puigdemont a Espanya, el Govern d'Angela Merkel no interposarà cap veto, segons ha publicat avui la revista alemanya Der Spiegel sobre la base de fonts properes a l'Executiu.

El cas de Puigdemont es troba actualment en mans de la Fiscalia General de Schleswig-Holstein, l'estat federat on va ser arrestat el polític català diumenge passat. S'espera que aquesta prengui una decisió la setmana vinent sobre si presenta el procés d'extradició o no davant el Tribunal Superior Regional d'aquest estat.

D'acord amb la publicació alemanya, el Govern no té cap intenció d'interposar un veto contra una possible entrega del polític a les autoritats espanyoles. Un pas així en la Cancelleria seria vist com un enfronatment juridicopolític cap als estats federats alemanys als quals l'Estat va transferir el procediment d'aprovació en casos d'extradicions, van indicar des dels cercles del Govern alemany. La defensa alemanya de Puigdemont va reclamar aquesta setmana a l'Executiu de Merkel que espera que «el Govern alemany -igual que han fet ja altres Governs d'altres Estats europeus- empri la possibilitat prevista expressament per la llei i no consenteixi l'extradició de Carles Puigdemont». L'endemà de la detenció del líder sobiranista, Berlín va acordar el seu procediment sobre aquest cas en una conferència telefònica.

Segons informacions de Der Spiegel, el diumenge a la nit, la ministra de Justícia, Katarina Barley; el ministre d'Exteriors, Heiko Maas; el cap de la Cancelleria, Helge Braun; i el secretari d'Estat del Ministeri d'Interior, Hans-Georg Engelke, van participar en aquesta conferència en la qual van acordar que no hi hagi ingerència cap política.

«Confiança en la justícia»

El president del Parlament alemany i antic ministre de Finances, Wolfgang Schäuble, va rebutjar una ingerència de la política en el procés d'extradició de l'expresident català Carles Puigdemont i va afirmar tenir «confiança plena» en la Justícia alemanya, en unes declaracions publicades avui.

«Hem de seguir la regla de l'ordre de detenció europea», va declarar el cristianodemòcrata en una entrevista publicada avui pel grup alemany de mitjans Funke. «La decisió sobre Puigdemont sembla ser tot menys trivial. Ara està en mans de la Justícia, en la qual tinc plena confiança».

Així mateix, Schäuble va apel·lar al Govern de Mariano Rajoy a rebaixar les tensions en el conflicte per la independència de Catalunya. «Hem d'abordar la globalització de tal manera que les persones no se sentin perdudes en ella», va recomanar. «Per això, els espanyols haurien de deliberar sobre com solucionar el problema perquè els catalans puguin viure amb això». La Fiscalia General de Schleswig-Holstein, l'estat federat on va ser arrestat Puigdemont diumenge passat, analitza actualment si obrir un procés d'extradició, en aquest cas l'expedient passaria a mans del Tribunal Superior Regional de Schleswig-Holstein, que haurà de dictaminar si l'entrega està justificada i si compleix amb la legalitat. S'espera que la decisió de la Fiscalia arribi la setmana vinent.

Protestes a Alemanya

L'ANC-Alemanya ha convocat diverses manifestacions per reclamar l'alliberament del president destituït, Carles Puigdemont, que és a la presó de Neumünster. La més important és la de Berlín, prevista per a diumenge al migdia davant de la Porta de Brandenburg, però també se'n van convocar per ahir a Stuttgart o per a dissabte a Munic i Karlsruhe. En els últims dies, les seccions internacionals de l'ANC o els CDRs també van promoure mobilitzacions davant de la presó de Neumünster.