El Govern d'Aragó ha demanat la retirada d'un llibre de Biologia de tercer d'Educació Secundària Obligatòria (ESO) que s'utilitza en l'institut Miguel Servet de Saragossa en el qual es recomana la "abstinència" i la "fidelitat" com a formes de prevenir les malalties de transmissió sexual (MTS).

L'Executiu autonòmic ha confirmat que a Aragó s'ha detectat l'ús d'aquest manual per a escolars de 14 anys únicament en el citat institut públic, i que ja s'ha demanat la seva retirada per "continguts inadequats".

La Cadena Ser ha informat de la utilització d'aquest manual, de l'editorial catòlica Casals, amb seu a Barcelona, en centres públics i concertats d'almenys sis comunitats autònomes -Aragó, Catalunya, Canàries, Andalusia, Comunitat Valenciana i Castella-la Manxa-.

En el manual s'assegura que per evitar la sida i altres malalties de transmissió sexual és recomanable practicar la "abstinència sexual" i la "fidelitat" i, en última instància, utilitzar el "preservatiu o altres mètodes de barrera o químics", encara que aquests "podrien afavorir algunes conductes de risc, com el canvi de parella, tant homosexual com a heterosexual".

El text també argumenta que la relació sexual entre humans "no és un mer acte fisiològic, sinó que es realitza en el context de l'amor" i defineix l'avortament com a "problema social" en la seva gran majoria "motivat per causes econòmiques".

Des del Govern d'Aragó han precisat que els centres tenen autonomia per triar els seus materials, però que aquests han d'adaptar-se sempre al currículum educatiu.

Per això, quan es detecta un error en un manual, com és el cas, els propis centres ho notifiquen al Departament i l'administració educativa actua com ara, demanant la seva retirada.

En aquest curs, l'Executiu aragonès ha demanat ja la retirada d'altres tres llibres de text per considerar que tergiversaven la història, en citar a la Corona d'Aragó com a "corona catalano-aragonesa", terme inexistent històricament.