El PSOE ha anunciat aquest dimecres que presentarà una moció de censura contra la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, després de la seva compareixença a l´Assemblea de Madrid, on segons els socialistes no ha donat explicacions satisfactòries sobre les suposades irregularitats per obtenir un màster de la Universitat Rei Joan Carles de Madrid. Els socialistes buscaran el suport de Ciutadans, que de moment -i malgrat les crítiques a la presidenta de la Comunitat de Madrid per la manca d´explicacions sobre el màster- no s´hi ha adherit. El portaveu del PSOE a l´Assemblea de Madrid, Ángel Gabilondo, i el secretari general del PSOE de Madrid, José Manuel Franco, es reuniran aquest dimecres amb Pedro Sánchez per proposar posteriorment a l´executiva del partit a Madrid la presentació de la moció.

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, ha negat aquest dimecres de forma taxativa davant l´assemblea de Madrid que el seu títol de màster hagi estat falsejat i ha denunciat una "operació política" contra la seva persona. Segons Cifuentes: "el títol de màster és perfectament real i legal": "És un títol oficial i ni el meu currículum ni les meves qualificacions han estat falsejades ni falsificades". La presidenta de la Comunitat de Madrid també ha anunciat la presentació d´una querella contra " dues persones que han difós una versió que no té res a veure amb la realitat i que han utilitzat dades reservades", així com un acte de conciliació previ a una altra querella "per delictes contra l´honor". Les seves explicacions no han convençut els grups de l'oposició ni tampoc el seus socis de Ciutadans, que han advertit que la seva versió "no és creïble" i han anunciat la creació d'una comissió d'investigació.

Cifuentes compareix i no pensa dimitir

La presidenta de la Comunitat de Madrid ha comparegut davant l´assemblea forçada per l´oposició després de 14 dies de polèmica (i nou de silenci) per diverses informacions periodístiques. La primera, la d´Eldiario.es que va posar al descobert que Cifuentes havia obtingut el màster amb notes falsificades i que una funcionària d´una altre campus va entrar al sistema per canviar dos "no presentat" per "notable". La polèmica fins i tot va afectar el rector de la Rei Joan Carles, que va defensar la versió de la presidenta de la Comunitat de Madrid i va atribuir els "no presentat" a un "error de transcripció".

Després altres informacions han posat al descobert que Cifuentes es va matricular al màster tres mesos després que es tanqués la inscripció i que altres alumnes no la van veure mai ni a les classes ni als exàmens. La última informació, la que ha publicat aquest dimecres Elconfidencial.com ha posat al descobert que l´acta que Cifuentes va exhibir per demostrar que havia cursat el màster no només havia estat fabricat el 21 de març, hores després que esclatés l´escàndol, sinó que dues de les tres signatures que conté son falses.

La presidenta de la Comunitat de Madrid -que no ha mostrat el treball final de màster com a prova- ha assegurat que les informacions sobre la falsedat del seu màster són "injúries" i formen part d´una "operació política contra la meva persona". Ha acusat el PSOE de provar de "guanyar a les xarxes el que no ha guanyat a les urnes" i ha advertit que "fracassaran en aquest bord intent de desestabilització institucional".

En tot cas ha ensenyat com a prova el document de la matrícula a la Universitat Juan Carles i també el seu certificat acadèmic personal on figuren les qualificacions. Ha afirmat que el "no presentat" és fruit d´un "error de transcripció" que ja havia estat comunicada a la universitat el 2014 . "Queda acreditada la falsedat d´un suposat tracte de favor en el meu màster" per "tirar per terra la meva reputació", ha dit.

La polèmica ha agafat a contrapeu el PP, que celebra la seva convenció a partir d´aquest divendres i que ha de preparar els candidats a les eleccions autonòmiques i locals del 2019 amb totes les enquestes en contra. De fet, el PP s´ha anat apartant de la primera línia de la defensa de la presidenta de la Comunitat de Madrid a mesura que la polèmica ha anat creixent. Malgrat que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, es va mostrar convençut aquest dimarts que les explicacions de Cifuentes posarien punt i final a una polèmica "bastant estèril", fonts del PP apuntaven aquest dimecres que només esperen que la qüestió "s´acabi aviat", sense dir ja en quina direcció.