El Ministeri alemany de Justícia va informar ahir que la seva titular, Katarina Barley, va parlar ahir amb el seu homòleg espanyol, Rafael Catalá, per aclarir el «malentès» pels seus comentaris sobre la decisió de la Justícia alemanya en l'extradició de l'expresident autonòmic català Carles Puigdemont.

El portaveu del Ministeri de Justícia, Piotr Malachowski, va assegurar ahir en una roda de premsa rutinària que Barley «no va prendre ni prendrà postura» sobre un procés judicial en marxa, que «no hi va haver declaracions autoritzades» de la ministra i que cal esperar al que decideixi l'Audiència Territorial de Schleswig-Holstein.

El diari Süddeutsche Zeitung va publicar divendres que la ministra va qualificar «d'absolutament correcta» la decisió de l'audiència de descartar el càrrec per rebel·lió, el principal delicte pel qual el Tribunal Suprem espanyol ha processat el líder sobiranista, i ha manifestat que «l'esperava».

A més, va assenyalar segons aquest rotatiu que Espanya haurà d'explicar per què acusa Puigdemont de malversació de fons en relació amb l'organització del referèndum de l'1 d'octubre, cosa que va considerar que «no serà fàcil».

Finalment, Barley va considerar que ara era precís començar a «parlar també dels components polítics» del procés. Fonts del «Süddeutsche Zeitung» van assegurar a Efe després d'aquesta roda de premsa que aquestes declaracions es van produir en una trobada confidencial de la ministra amb mitjans alemanys.

«No hi va haver posicionament i no hi haurà posicionament», va reiterar fins a en tres ocasions el portaveu de Justícia, qui ha evitat respondre malgrat la insistència dels periodistes si Barley va dir o no les paraules que li atribueix aquell diari.

Tampoc va contestar preguntes directes sobre les declaracions relatives als «components polítics» o la seva valoració.

Renunciar a la independència

El veterà eurodiputat de la CDU Elmar Brok, i també el vicepresident del grup de l'SPD al Bunstestag alemany, Rolf Mützenich, van obrir la porta a una mediació entre el Govern espanyol i el català, una cosa que també va reclamar l'expresident català Carles Puigdemont.

Això sí, el membre de la CDU va puntualitzar que això només seria possible si Espanya ho demana i els dirigents catalans renuncien a la independència.

Per la seva banda, el vicepresident de l'SPD a la Cambra baixa del Parlament alemany considera que «ha arribat el moment que el Govern espanyol busqui una solució política sobre Catalunya», segons va dir al diari Handelsblatt, i va afegir que si el Govern espanyol volgués «ajuda de terceres parts, els Estats europeus o la UE serien contactes adequats».

Mützenich va parlar també en defensa de la seva companya de partit, la ministra de Justícia, Katarina Barley, que va afirmar que la presa per l'Audiència Territorial de Schleswig-Holstein de deixar en llibertat a Carles Puigdemont era «absolutament correcta».