El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que investiga els fets relacionats amb el procés independentista, va citar per a dilluns que ve 16 d'abril el candidat a presidir la Generalitat, Jordi Sànchez, l'exvicepresident Oriol Junqueras, i el president d'Òmniun Cultural, Jordi Cuixart, per comunicar-los el processament pel delicte de rebel·lió. En una providència, el magistrat de l'alt tribunal també va citar per els dos dies següents sis processats més que es troben a la presó provisional per rebre'ls declaració indagatoria, segons el que va acordar a l'ordre de processament del passat 23 de març.

El jutge Llarena començarà a informar de què se'ls acusa l'expresident de l'ANC i candidat a ser president de la Generalitat Jordi Sànchez; el líder de l'associació Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, tots dos processats per rebel·lió; i qui va ser vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, a qui se li imputa el mateix delicte i un altre de malversació de cabals públics.

Per a aquell mateix dia i a la mateixa hora, la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha citat l'excap dels Mossos d'Esquadra Josep Lluís Trapero; l'intendent Teresa Laplana; l'exdirector dels Mossos Pere Soler, i l'exsecretari general d'Interior de la Generalitat César Puig per comunicar-los també els seus processaments pels delictes de sedició i d'organització criminal. Aquest últim no és imputable a Laplana, si bé al major de la policia autonòmica se li'n atribueixen dos de sedició.

El magistrat del Tribunal Suprem ha citat per a dimarts dia 17 d'abril els exconsellers Joaquim Forn (Interior), Josep Rull (Territori i Sostenibilitat) i Raül Romeva (Exteriors), tots tres processats pels delictes de rebel·lió i malversació. Un dia després serà el torn de Jordi Turull (Presidència), Dolors Bassa (Treball), acusats pels mateixos delictes, i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, a la qual només se li atribueix rebel·lió.

Els coneguts com «els Jordis» són a la presó des del passat 16 d'octubre i Junqueras i Forn des del 2 de novembre de 2017. Els altres processats abans esmentats van tornar a ser empresonats el passat 23 de març en considerar el jutge que existeix risc de fugida i de reiteració delictiva en els delictes pels quals els va processar aquell mateix dia.