El Suprem va rebutjar una querella per prevaricació dirigida contra la magistrada de l'Audiència Nacional Carmen Lamela a causa de la seva decisió d'investigar diversos exconsellers catalans i acordar la presó sense fiança per a diversos d'ells, tot això en relació amb el procés.

La Sala penal del tribunal no ha admès a tràmit la querella, presentada per l'advocat Josep Asensio i Serqueda, vinculada a dos actes de Lamela: el de 31 d'octubre del 2017, en què es va declarar competent per instruir la causa per rebel·lió contra exconsellers de la Generalitat, i un segon acte, de 2 de novembre del 2017, en el qual va acordar la presó sense fiança de vuit exconsellers.

El Suprem destaca que els fets objecte de la querella no són constitutius d'il·lícit cap penal, i subratlla que la qualificació com a prevaricació de l'actuació de la jutge Lamela que fa el querellant és gratuïta.

Desestima l'autoritat

La Sala, en un acte del qual ha estat ponent el magistrat Luciano Varela, desestima els suposats arguments d'autoritat que el querellant esgrimeix, en concret un manifest de l'associació Jutgesses i Jutges per a la Democràcia, i l'opinió d'un grup de professors universitaris.

L'acte destaca que, pel que fa a la justificació de la qualificació dels fets relatats en la querella com a delicte de rebel·lió, no correspon als jutges, en absolut, «entrar en aquest tràmit a controlar l'encert o desencert d'aquesta qualificació».

Només valoren si, donats els fets relatats en la querella de la Fiscalia, tal qualificació era inequívocament arbitrària, cosa que rebutgen, de manera que no té cabuda parlar de prevaricació. Aquest delicte consisteix, precisament, a adoptar resolucions arbitràries a gratcient.

Igual que tampoc consideren prevaricadora la resolució per acceptar la competència per aquest delicte quan, segons el querellant, no estaria entre els que són competència de l'Audiència Nacional.