El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha denegat a Jordi Sànchez de divendres. Tampoc accedeix a donar-li un permís penitenciari ni li permet intervenir per via telemàtica, tal i com havia sol·licitat la seva defensa. És el segon cop de porta del Suprem, que torna a impedir al candidat ser al ple (ja ho va fer el passat 12 de març). Llarena considera que es manté el risc de reiteració delictiva -el mateix argument que ja va esgrimir al març- i alerta de les "greus conseqüències" que tindria si és president. Creu també que la seva candidatura té elements que apunten "de manera marcada i racional" que, en cas de ser president, podria "trencar l'ordre constitucional". Entén que s'han garantit els seus drets polítics i que només té una limitació "parcial" ja que pot delegar el vot i s'ha pogut presentar a les eleccions. Sobre la resolució de l'ONU, diu que no es dona "cap indicació concreta" i que, a més, "no és vinculant" per al tribunal. També apunta que la limitació dels drets polítics individuals és "adequada" si està fonamentada en d'altres finalitats "constitucionalment legítimes".

El dimarts, i després de la convocatòria formal del ple amb Sànchez com a candidat, el seu lletrat va presentar davant del jutge Llarena un escrit on li demana que adopti les mesures que facin possible que pugui exercir els seus drets polítics i assistir al debat d'investidura, convocat per aquest divendres. En l'escrit, li fa tres peticions. En primer lloc, li sol·licita que decreti la seva posada en llibertat provisional per anar al ple o, si no accedeix, li concedeixi un permís penitenciari per anar físicament al ple.

A més, i a diferència de la petició que ja va fer al març, incorpora una altra opció. Demana al jutge que permeti a Sànchez intervenir al ple a través de videoconferència desplaçant-se al lloc on el jutge estimi oportú. El lletrat distingeix entre la petició que fa sobre Sànchez i la que en el seu moment es va fer per poder investir Puigdemont a distància.

En l'escrit, l'advocat reconeix que aquesta possibilitat ha estat exclosa pel Tribunal Constitucional en el cas de persones que "no es trobaven a disposició de de la justícia espanyola" (en referència a Puigdemont), però afegeix que, en el cas de Sànchez, "res impedeix acceptar aquesta opció" ja que no pot assistir al ple físicament pel fet d'estar a la presó però no per estar fora d'Espanya. En l'escrit, apunta també que aquesta opció de la videoconferència hauria d'estar posteriorment acceptada per la presidència del Parlament.

Recorda la resolució de l'ONU

En l'escrit adreçat al jutge, el lletrat de Jordi Sànchez recordava a Llarena que encara té sobre la taula (i sense respondre) un escrit presentat el 26 de març, després de la resolució de l'ONU. Per això, l'advocat aprofita per recordar-li al jutge que el Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides va instar el govern espanyol a prendre mesures cautelars per garantir els seus drets polítics.

En l'escrit del 26 de març, la defensa de Sànchez ja demanava a Llarena que "restablís plenament" els drets polítics del diputat, incloent el seu dret a accedir a la presidència de la Generalitat de Catalunya.

Segons intent fallit

Aquest és el segon intent que la defensa de Sànchez feia per aconseguir que pugui assistir, com a candidat, al ple d'investidura. Fins ara, el jutge ha permès la delegació de vot de Sànchez -a través de la Mesa- però ja li va negar assistir al ple del passat 12 de març, quan va ser candidat per primer cop.

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena va denegar tres dies abans del ple la llibertat provisional i el permís de sortida puntual que havia sol·licitat. El jutge va prendre la decisió havent escoltat la Fiscalia però sense esperar a rebre els informes de l'advocat de l'Estat i VOX, aquí havia demanat que es posicionessin.

En aquell moment, va basar la seva decisió en el "risc de reiteració delictiva" pel fet que els delictes que està investigant es van cometre -deia- mitjançant actuacions legislatives i executives clarament il·legals" que van "desatendre de manera flagrant els controls constitucionals, judicials i institucionals".

En una entrevista a la 'Cadena Ser', el president del Parlament, Roger Torrent, ha expressat la seva intenció d'apel·lar a organismes internacionals si finalment el jutge del Tribunal Suprem no permetia al candidat assistir al ple d'investidura. Torrent va enviar el dilluns una carta al jutge Llarena on li demanava que pogués assistir al ple, li deia que tenia "intactes" els seus drets polítics i li recordava la resolució de l'ONU.