La jutgessa Carmen Lamela ha rebutjat la inhibició plantejada pel jutjat de Cornellà de Llobregat, que investiga l'excap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i set comandaments més de Mossos per la seva actuació l'1-O. Entre els investigats, hi ha els que llavors eren números 2 i 3 de Trapero -els comissaris Ferran López (actual cap del cos després de la destitució de Trapero) i Joan Carles Molinero-, així com dos comissaris més, dos intendents i la cap de l'assessoria jurídica de la Direcció General de la Policia.

El jutge de Cornellà qüestionava l'actuació del cos per l'elaboració d'unes pautes d'actuació per donar compliment a les ordres judicials per impedir les votacions. Segons l'informe remès a l'Audiència Nacional, culpava els Mossos del «naufragi» de l'operatiu per evitar l'1-O.

A més, demanava a Lamela que es fes càrrec de la investigació perquè, segons el jutge de Cornellà, l'Audiència Nacional ja tenia oberta una causa contra Trapero, la intendent Laplana, l'exdirector dels Mossos, Pere Soler, i l'exsecretari general d'Interior, Cèsar Puig. Entenia, doncs, que es tractava d'uns mateixos fets i que, per tant, s'havien d'instruir per un únic jutjat.

Arguments que no convencen

Ara bé, els arguments del jutge no han convençut la magistrada de l'AN, que ha rebutjat la seva inhibició i defensa que els indicis criminals «no tenen connexió amb els fets ni tampoc material».

A més, defensa que cal evitar els «macroprocessos» judicials que es poden dilatar en el temps. Lamela argumenta que si accepta aquest cas, hauria de fer-se càrrec també de totes les denúncies presentades pels ciutadans contra els Mossos i que estan sota investigació de diferents jutjats d'instrucció catalans. Això, segons Lamela, portaria a la «impossibilitat» d'investigar ja que la causa afectaria fins a 7.000 agents del cos i que seria «total i absolutament impossible d'assumir».