El Govern central va sumar ahir dos cessaments més d'alts càrrecs en el marc de l'aplicació de l'article 155 pel qual va intervenir la Generalitat fa ja gairebé sis mesos. El delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, va ser l'encarregat d'aclarir que el cessament de Marina Borrell com a directora de Relacions Exteriors de la Generalitat i d'Agustí Colomines com a director de l'Escola de l'Administració Pública va ser per incomplir ordres i per actuacions que «trenquen la convivència».

Els dos cessaments materialitzats pel Consell de Ministres segueixen els 260 ja produïts fins al mes passat, en complir-se els 120 dies d'aplicació de l'article 155.

El PDeCAT ja va anunciar que preguntarà al Govern en el Senat per aquestes destitucions, després de considerar que l'Executiu i el Ministeri d'Exteriors mostren amb elles que governen «des de la ira».

Millo va explicar que, en el cas de Borrell, la destitució s'explica «per pèrdua de confiança», després de la participació de l'exconseller Lluís Puig en un acte de l'oficina de la Generalitat a Brussel-les, quan, va recalcar, «tenia la instrucció que no accedissin a la delegació els fugits de la justícia».

El cessament de Colomines es justifica per haver protagonitzat actuacions «destinades a trencar els fonaments de la convivència» amb «falta de respecte permanent» i «insults a periodistes, diputats i a l'Estat espanyol».

En concret, Colomines va escriure fa uns dies a Twitter «Estem en guerra», en un missatge en el qual instava a prendre la iniciativa en lloc de llepar-se les ferides.

El delegat assegura que el govern espanyol va cessar Colomines pel seu «comportament, des d'un bon principi, de falta de respecte, insultant ministres, institucions espanyoles i persones, molt lluny del que s'espera d'un representant i d'un alt càrrec de la Generalitat». «Això ha provocat una pèrdua de confiança i se l'ha cessat», va afegir. A més, segons Millo, aquesta «manca de respecte» de Colomines ha anat «creixent» fins al punt «de qualificar la situació a Catalunya de guerra». «És evident que no és una manera idònia d'expressar-se per part d'un representant de la Generalitat», va concloure.

El coordinador de diputats i senadors del Partit Demòcrata, Jordi Xuclà, va registrar ahir una bateria de preguntes dirigides a l'Executiu per aclarir la destitució. Entre d'altres, Xuclà pregunta al govern espanyol si és conscient que Puig és «un ciutadà lliure» a Bèlgica i que «no se li pot prohibir» l'entrada a aforaments oberts al públic.

A més, donat que l'acte en què va participar Puig glossava la figura de l'escriptor Manuel de Pedrolo, Xuclà també opina que les mesures preses pel govern espanyol poden ser interpretades com un «atac més» a la cultura catalana.

El diputat demòcrata va alertar que «no es pot governar des de l'ira» i s'ha preguntat «des de quan la participació d'un ciutadà a un acte literari en una dependència pública és motiu per cessar un càrrec polític». A parer de Xuclà, al govern espanyol «mostren massa les seves ganes de càstig en comptes de proposar política i diàleg».

cita a declarar com a

investigats dos alts

càrrecs per l'1-O

En una providència el titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona ha assenyalat una nova ronda d'interrogatoris a investigats i testimonis, per als dies 2 i 9 de maig pròxims, en relació amb el finançament de l'1-O, especialment de la publicitat de la consulta.

Tant Nin com Clotet, que forma part de l'equip que va impulsar la candidatura de JxCat encapçalada per l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, ja van ser interrogats com a imputats per la Guàrdia Civil el mes de juliol passat, en el marc de la investigació que va obrir el jutge pels preparatius del referèndum. En el cas de Clotet, el jutge el cita específicament com a investigat pel web del Pacte Nacional pel Referèndum.

A més d'aquests dos investigats, el magistrat Juan Antonio Ramírez Sunyer ha citat com a testimonis diverses persones relacionades amb les àrees de Difusió i Comunicació de la Generalitat i amb la campanya publicitària de l'1-O, així com a alguns responsables de mitjans de comunicació catalans.

Entre els testimonis citats per als pròxims dies 2 i 9 de maig figuren Anna Maria Molas, exresponsable de Comunicació del Departament d'Exteriors que dirigia Raül Romeva, Ignasi Genovès, ex-director general de Difusió, i Núria Llorach, expresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).